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Pavie 1982 600cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
17 Rene Gabriel
Erste Notizen lagen bei 16/20 Punkten. Hat in der Genussphase zugelegt. Dürfte nun in der vollen Reife sein. 91: Noch immer intakte Farbe. Im direkten Vergleich mit dem 81er getrunken. In der Nase Havanna-Note. Wirkt rund und durch niedrigen Säurewert vollreif (17/20). 00: An einem Bordeaux-Abend im Vierzähni bei Markus Müller getrunken: Jetzt doch eine sehr reife Farbe mit bräunlichen Reflexen am aufhellenden Rand. Offenes, erdiges Bouquet sowie Nusstöne, aber auch eine Spur Moos und Schokolade darin. Im Gaumen mollig weich mit einer noch knapp stützenden Säure, die Frucht ist abgeklungen, eine schöne Merlot- und Pflaumensüsse begleitet diesen opulenten Wein, der jetzt definitiv am Ende der Genussphase angelangt ist. (17/20). 10: Nussiges Bouquet, Milchkaffeetouch, dominikanischer Tabak, delikat mit mittlerem Druck. Noch ziemlich fest im Gaumen mit mehliger Adstringenz, war vor ein paar Jahren besser, ist aber immer noch sehr gut. (17/20). 12: Aufhellendes Granat, nur dezent ziegelrote Reflexe. Das Bouquet ist unlogisch grünlich und zeigt einen feinen Geraniolschimmer, Tabakblatt. Im Gaumen recht fest, mehlige Tannine, zeigt aber gutes Fleisch auf der Zunge, die Konzentration ist erstaunlich, dem Wein fehlen leider etwas die Finessen. Hält sich wohl noch eine Weile. austrinken
88 Robert Parker
This fully mature 1982 displays a weedy, herbaceous character interwoven with notions of earth, fruitcake, cherry jam, and spice box. Representative of the old style Pavies, it is moderately endowed, with ripe tannin, but not a great deal of concentration. It needs to be consumed over the next 2-4 years
88 Wine Spectator
Youthful ruby color, with a garnet edge. Floral and perfumed, with a berry undertone on the nose. Medium-bodied, with fine tannins and a pretty, straightforward fruit aftertaste. A very good bottle but not the outstanding wine I have tasted in the past.--1982 Bordeaux horizontal. Drink now. ?JS
Producer
Château Pavie
Pavie stands for the small vine-grown peaches that previously occupied this Saint-Émilion plot of land prior to the 4th century. Today, Château Pavie carries its heritage in its name, and stands as the largest Premier Grand Cru Classé in the entire appellation. With 37-hectares of continuous vines and ample amounts of sunshine, this remarkable south-facing lot can be classified into three specific terroirs. The newly redesigned estate by Alberto Pinto, has a large glass façade that offers an outstanding view of the hillside vineyard, some even claim it’s "the most beautiful spot in Saint-Émilion.” Purchased by Gérard Perse in 1998, owner of the Pavie-Decesse and Monbousquet châteaux, Pavie is now one of the greatest new wave producers. Pavie, like the other Perse wines have developed into late-harvested and highly extracted reds, balanced by their dichotomy of opulence and delicacy. Promoted to the Premier Grand Cru Classé A status in 2012, the Grand Vin, Pavie is an exemplarily Perse wine, vinified with a modern approach, the result is rich, concentrated and high in quality.