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La Mondotte 2016 300cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 1’297.20
Critics scores
19 Rene Gabriel
Kunz Fassprobe 17: (80% Merlot, 20% Cabernet Franc, 42 hl/ha) Konzentriertes, komplexes, frisches, tiefgründiges Bouquet, blaue und schwarze Beeren, Korinthen, Tabak, Zedern, Graphit, fein Eukalyptus. Cremiger, dichter, vielschichtiger, fein opulenter, konzentrierter Gaumen mit viel feinem Tannin, konzentrierter, vielfältiger Aromatik, cremiger, fein muskulöser Struktur, sehr langer, dichter, vielschichtiger Abgang mit vielen Rückaromen. Kann noch zulegen. (19/20): 21: René Gabriel: Sehr dunkles Granat mit violetten Reflexen. Warmes dunkelfruchtiges Bouquet, Brombeeren, Cassis und Maulbeeren, geht ordentlich in die Tiefe und lädt gleichzeitig auch schön aus. Im Gaumen samtig, schon recht weich und angerundete Tannine zeigend. Ein sehr harmonischer, superb balancierter Saint Emilion. Hier zeichnet sich eine klare Grösse ab und er wird wohl schon bald und trotzdem sehr lange Freude bereiten. Gehört zu den besten Mondotte’s in seiner noch jungen Geschichte. Zumindest was die neue Epoche ab 1996 betrifft. Sehr langlebig. Mit Gabriel-Garantie!
96 Wine Spectator
This shows a dark, toasty style at first, with notes of ganache and plum reduction, but it unwinds steadily and slowly, revealing pure cassis, cherry and raspberry fruit flavors gilded liberally with violet and anise accents. The long finish is laced with a superfine chalky minerality that imparts mouthwatering cut even as the fruit gains steam. Best from 2023 through 2038. 1,250 cases made. — JM
Producer
Château La Mondotte
This up-and-coming Right Bank producer, Château La Mondotte is one of the greatest garagiste to emerge in the last half of this decade. Similarly owned by the reputable Stéphan von Neipperg, along with his several other leading Bordeaux estates, La Mondotte is quite recent to the wine scene. Produced at von Neipperg’s Canon-la-Gaffelière, the 4.5-hectare vineyard debuted their first vintage in 1996. Since then, the brand has grown into one of the two finest vins de garage coming from Saint-Émilion, next to Le Dôme. The superbly well-drained, clay-silt terroir found on this unusually steep south-facing plot has produced remarkably deep and concentrated wines for two decades. Made in the classic Stephane Derenoncourt style, La Mondotte is aged on the lees in new oak for a year and a half, before being bottled unfiltered. The Merlot based blend, balanced by Cabernet Franc offers a desirable lush texture, flawlessly sewn with tannins.