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Haut Marbuzet 1982 150cl

Cru Bourgeois Exceptionnel | St. Estephe | Bordeaux | France
CHF 345.90
Critics scores
18 Rene Gabriel
1985 erstmals degustiert und ihn aufgrund der enormen Konzentration mit 18/20 Punkten bewertet. Um 1990 war er völlig verschlossen, fiel damals durch eine weiche, eher tiefe Säure auf. Wie bei allen Haut-Marbuzet ist das Holzspiel etwas grosszügig. In diesem fetten Jahr aber scheint er diese Tortur zu verdauen. 98: Reifendes, jedoch dunkles Farbbild. Offenes Bouquet, Edelhölzer und Toastaromen, noch Spuren von Brombeeren dahinter und leicht laktisch (zerlassene Butter). Im Gaumen fett, üppig und keine sonst markigen St. Estèphe-Konturen zeigend, macht viel Spass und entwickelt von Jahr zu Jahr mehr Terroiraromen. (18/20). 08: 1982 Château Haut-Marbuzet: Reifendes Weinrot, oranger Rand. Süsses Bouquet, Heunoten, Rosinentöne, warmes Nasenbild mit viel Fülle. Im Gaumen Charme, sehr gut erhalten, geschmeidige Gerbstoffe, Malznoten gebundene Textur, wunderschön, gebundenes Finale. Ein absoluter Traum. Ein mit 100% neuem Holz avangardistisch ausgebauter Wein der sich heute trinkt wie ein Chambertin! austrinken
88 Robert Parker
For a decade or so after the vintage, this wine merited a score in the mid-ninety point range. Remarkably (for a wine that is not a classified growth), it is still holding on. While displaying considerable ruby and lightening at the edge, it is a medium-bodied effort still offering plenty of cedar, spice box, roasted herb, and sweet currant and cherry fruit. Although it appears to be past its peak of maturity, it will provide plenty of joy and character if drunk over the near-term. Release price: ($85.00/case)
Producer
Château Haut Marbuzet
Amongst the upper echelons of Saint-Estèphe, Château Haut-Marbuzet comfortably sits in competition with the equally eminent Cos d’Estournel and Montrose châteaux. The Duboscq family has owned and run the impressive Cru Bourgeois growth since the 1950s. Today, Henri Duboscq and his two sons, Bruno and Hughes manage the 61-hectare property. With close to half of the vines dedicated to Merlot, this high proportion accentuates the fleshy, plush side of Haut-Marbuzet wines. The grapes here are harvested exceedingly ripe, the wine is then aged in 100% new-oak barriques for 18 months. Duboscq’s extremely rich Saint-Estèphe displays the flawlessly treaded spiced notes coming from barrel maturation. The top wine, Haut-Marbuzet is a concentrated red, with brilliant notes of vanilla and subtler dark fruits, and like all the wines here, each bottle invariably outshines many of the offerings coming from the château’s biggest rivals.