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Yquem 2007 600cl

1er Cru Supérieur Classé | Sauternes | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
20 Rene Gabriel
Yquem: Glück mit der Endzahl 7 <br/>Viele, grosse, legendäre Jahrgänge auf Yquem enden mit der Zahl 7. So wie 1787, 1847, 1867, 1937, 1947, 1967, 1997 und jetzt mit dem 2007er... <br/>Pierre Lurton: «Auf Yquem wurden seit mehr als 100 Jahren jede Erntedaten und die Werte exakt aufgeschrieben. So verfügen wir über sehr detailierte Werte, die uns bei den Analysen helfen. Bereist bei Erntebeginn wussten wir, dass wir auf einem sehr hohen Niveau lagen, denn die ersten Chargen lagen auf Vergleichen des Jahrganges 1997. Die Ernte selbst gestaltete sich problemlos und beim Schluss zeigten die Analysen Parallelen mit dem historischen Jahrgang 1967 auf. Also ist das wieder ein ganz grosser Yquem-Jahrgang der mit der Zahl 7 am Schluss endet. <br/><br/>Leuchtendes Gelb mit senfgrünen Reflexen. Wuchtiges, vanilliges Bouquet, eine geballte Ladung von reifen, gelben Früchten dahinter zeigend, viel Mirabellen, gelbe Nektarinen, reife Aprikosen, viel Honig, durch den enormen Reichtum der Fruchtladung zeigt sich die Botrytis noch etwas im Hintergrund. Im Gaumen setzt sich der enorme Reichtum fort, wechselt aber sofort auf Eleganz und Fülle, Charme breitet sich über dem fetten, schwer süssen Extrakt aus und gibt dem Wein so eine feine, sublime Dimension, im Innern viel Mineralität, Rasse. Ein grosser und doch feiner Yquem der völlig klar ausgerichtet ist. Einerseits kann er vielleicht schon nach 5 Jahren Genuss bieten. Seine beste Zeit wird er aber sicherlich erst nach 20 oder gar 30 Jahren erreichen. (20/20). 13: Zum Diner auf Yquem. Eine kräöftiger, kompakter Yquem. Momentan total verschlossen. Also ist Warten die bese Lösung.
98 Robert Parker
Pale to medium gold colored, the 2007 d'Yquem delivers powerful scents of tropical fruits—dried mangoes and pineapple paste—accented by acacia honey, toasted almonds and woodsmoke with hints of chalk dust, kettle corn and lime blossom. The palate reveals one of those vintages that shape-shifts into an apparently drier style than it is, largely thanks to its uber-racy backbone of freshness and layered mineral-inspired flavors, finishing with a regal, satin-textured savoriness. Difficult to resist now, this will be one of those Rip Van Winkle vintages that can be predicted to cellar not just for decades but for generations. For number crunchers: 14.2% alcohol, 137 grams per liter residual sugar, and total acidity is 3.7 grams per liter H2SO4. Drink 2019-2080
96 Wine Spectator
This has really started to put on weight, with heather and ginger notes emerging from the core of dried pineapple, bergamot, candied grapefruit rind and mango. Long and creamy through the very rich, spicy finish, with lingering golden raisin and frangipane notes. Loads of power in reserve, as this sports the bold, hedonistic profile of the vintage in spades. Best from 2020 through 2050. 10,000 cases made. –JM
Producer
Château d'Yquem
Located 55 kilometers south of the town of Bordeaux, the charming 400-year-old Château d'Yquem has a breathtaking view of the Sauternes valley. This notorious estate is recognized around the world as one of the greatest sweet wine producers in France. After over two centuries of ownership, the Lur Saluces family sold the property to LVMH in 1999. The sunbathed vineyards, covering over 100-hectares enjoy refreshing morning mists, and are precisely harvested berry by berry. Bottled without filtration, the wines spend over three years in new-oak barrels. Vintner Pierre Lurton, the former director of Château Cheval Blanc has looked over the house vinification since 2004. Unrivaled for its combination of lace, power and feminine prowess, d’Yquem wines easily defend their Premier Cru Supérieur status. With an impressive production, the wines remain at the top, their supreme quality is culminated by the Grand Vin, Yquem.