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Critics scores
90 Robert Parker
The 1981 is certainly an outstanding Yquem, but it will not be considered one of this property's greatest efforts. Light golden, with a moderately intense bouquet of spicy, vanillin oak, fresh melons, and tropical fruit, this full-bodied Yquem has average acidity and a plump, viscous, somewhat precocious feel on the palate. Remarkably long and clean in the finish, it will develop relatively rapidly. Anticipated maturity: Now-2015. Last tasted, 3/87.
15 Rene Gabriel
An einer umfassenden 81er Degustation im Jahr 1991 zum Dessert serviert bekommen: Ein eleganter, langer Wein mit verdeckten Botrytis-Anzeichen. Sicherlich einer der besten 81er, doch ich kaufe mir lieber vier Flaschen Climens 1983 statt einer d'Yquem 1981. Wenn ich ihn wirklich als d'Yquem bewerten muss, dann ist meine Strenge (hoffentlich) verständlich. Es scheint mir fast, dass so ein Saft synthetisch konstruierbar sein sollte. Ein Likör für nicht besonders anspruchsvolle Damen. Als Faustregel gilt einmal mehr: "Lieber einen kleinen Sauternes aus einem grossen Jahr als umgekehrt." Ein grandioser Wein für Etikettentrinker. Aber nur für diese leider nicht all zu rare Spezies! 95: Hätte ich ein Jahr später nicht gewusst, dass es eine d'Yquem-Blinddegustation ist, hätte man ihn glatt für einen süssen Loire-Wein halten können. Melasse in der Nase, Schlüsselblumen, keine Botrytis. Die Süsse überwiegt den mittellangen Wein. 98: Entwickelte bereits etwas strohige Farbe. Offen; erste Sherry-, Manzanilla-Töne. Im Gaumen Faulgrasnote, nicht ganz sauber, macht wenig Spass und wird sich (zu) schnell entwickeln. austrinken
Producer
Château d'Yquem
Located 55 kilometers south of the town of Bordeaux, the charming 400-year-old Château d'Yquem has a breathtaking view of the Sauternes valley. This notorious estate is recognized around the world as one of the greatest sweet wine producers in France. After over two centuries of ownership, the Lur Saluces family sold the property to LVMH in 1999. The sunbathed vineyards, covering over 100-hectares enjoy refreshing morning mists, and are precisely harvested berry by berry. Bottled without filtration, the wines spend over three years in new-oak barrels. Vintner Pierre Lurton, the former director of Château Cheval Blanc has looked over the house vinification since 2004. Unrivaled for its combination of lace, power and feminine prowess, d’Yquem wines easily defend their Premier Cru Supérieur status. With an impressive production, the wines remain at the top, their supreme quality is culminated by the Grand Vin, Yquem.