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Critics scores
13 Rene Gabriel
Nach einem phantastischen libanesischen Mittagessen bei Aymon Stoudman in Cugy als Zugabe kredenzt erhalten: Die Nase zeigte fast keine Süsse; bitteres Orangeat und oxydative, metallische Kupfertöne. Auch im Gaumen ohne Süsse und fast spröde mit einer gezehrten Amontillado-Note. An sich kein grosses Sauternes-Erlebnis. Mann muss sich aber in die äusserst schwierige, damalige Zeit zurückversetzen können und dann nimmt man ehrwürdig einen kleinen Schluck – wenn auch nur einen ganz kleinen. 98: Leuchtendes Ocker-Gold; oranger Schimmer darin. Recht jugendliches Bouquet; viel Aprikosen, ein Hauch Unsauberkeit schwingt mit. Weicher Gaumen, wiederum leicht schimmlig, malziges Finale, recht gutes Potential. austrinken
Producer
Château d'Yquem
Located 55 kilometers south of the town of Bordeaux, the charming 400-year-old Château d'Yquem has a breathtaking view of the Sauternes valley. This notorious estate is recognized around the world as one of the greatest sweet wine producers in France. After over two centuries of ownership, the Lur Saluces family sold the property to LVMH in 1999. The sunbathed vineyards, covering over 100-hectares enjoy refreshing morning mists, and are precisely harvested berry by berry. Bottled without filtration, the wines spend over three years in new-oak barrels. Vintner Pierre Lurton, the former director of Château Cheval Blanc has looked over the house vinification since 2004. Unrivaled for its combination of lace, power and feminine prowess, d’Yquem wines easily defend their Premier Cru Supérieur status. With an impressive production, the wines remain at the top, their supreme quality is culminated by the Grand Vin, Yquem.