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Cos d'Estournel 1966 150cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | France
CHF 918.85
Critics scores
17 Rene Gabriel
Frühere Notizen: Offen, dicht und konzentriert; schwarze Beeren. Verliert nach einer gewissen Zeit an Intensität, Kapselton und trocken. 2002 aus der Magnumflasche: Wir öffneten nämlich sechs Magnums an einem Cos-Abend im Park Hotel Vitznau. Die Nase erinnert an einen Côte-Rôtie und zeigt sanft rosinierende Töne vermischt mit dominikanischem Tabak. Im Gaumen elegant, leicht, dezente Süsse im Extrakt, schöne, wenn auch fragile Länge (16/20, austrinken). 04: In Linz eine Normalflasche die sehr fragil und auch schon recht oxydativ war. 06: Mittleres Granat, leuchtend, transparente Mitte. Die Nase zeigt feine Terroirnuancen, helles Leder, Rosinen (von überreifem Traubengut), Bleistiftmine, wirkt aber relativ schlank im Ansatz. Im Gaumen fleischig, zeigt Kraft und immer noch eine gewisse Adstringenz, im Untergrund pilzig und Fassnoten, die Textur ist körnig und gibt dem Wein eine bourgeoise Kontur. Immer noch gut zu trinken – rustikaler Esswein. Nase: 17/20 Gesamtwertung: 16/20. 08: Die Flasche wies ein Niveau von mittlerer Schulter auf. Wunderschöner Duft, erdig-süss mit St.-Julien-Affinität, sehr elegant. austrinken
17 Rene Gabriel
Frühere Notizen: Offen, dicht und konzentriert; schwarze Beeren. Verliert nach einer gewissen Zeit an Intensität, Kapselton und trocken. 2002 aus der Magnumflasche: Wir öffneten nämlich sechs Magnums an einem Cos-Abend im Park Hotel Vitznau. Die Nase erinnert an einen Côte-Rôtie und zeigt sanft rosinierende Töne vermischt mit dominikanischem Tabak. Im Gaumen elegant, leicht, dezente Süsse im Extrakt, schöne, wenn auch fragile Länge (16/20, austrinken). 04: In Linz eine Normalflasche die sehr fragil und auch schon recht oxydativ war. 06: Mittleres Granat, leuchtend, transparente Mitte. Die Nase zeigt feine Terroirnuancen, helles Leder, Rosinen (von überreifem Traubengut), Bleistiftmine, wirkt aber relativ schlank im Ansatz. Im Gaumen fleischig, zeigt Kraft und immer noch eine gewisse Adstringenz, im Untergrund pilzig und Fassnoten, die Textur ist körnig und gibt dem Wein eine bourgeoise Kontur. Immer noch gut zu trinken – rustikaler Esswein. Nase: 17/20 Gesamtwertung: 16/20. 08: Die Flasche wies ein Niveau von mittlerer Schulter auf. Wunderschöner Duft, erdig-süss mit St.-Julien-Affinität, sehr elegant. austrinken
85 Robert Parker
A very good 1966, yet not top flight, the Cos d'Estournel is medium to dark ruby, with some browning. It has very good concentration in the somewhat lean, austere character of the vintage, and plenty of tannin in the finish. Although it does not yet seem to be mature, I would drink it over the near term before the fruit begins to fade. Anticipated maturity: Now.
85 Robert Parker
A very good 1966, yet not top flight, the Cos d'Estournel is medium to dark ruby, with some browning. It has very good concentration in the somewhat lean, austere character of the vintage, and plenty of tannin in the finish. Although it does not yet seem to be mature, I would drink it over the near term before the fruit begins to fade. Anticipated maturity: Now.
Producer
Château Cos d'Estournel
Producing some of the greatest wines in the Médoc, Château Cos d'Estournel is undoubtedly the premier estate in Saint-Estèphe. The all-encompassing 91-hectares of vineyards surround the majestic, almost oriental domaine on the hill of Cos. Founder, Louis Gaspard d’Estournel was better known as “the Maharajah of Saint-Estèphe” in the 1800s because of his distant conquests, with his wines reaching as far as India. He built these exotic pagodas we see today in celebration of his successes. The property currently belongs to French multi-millionaire Michel Reybier, who has upheld the founding values of excellence and has pushed forth the quality even more so since 2000. Reybier’s impressive investments in cutting-edge technologies has brought the estate to new heights. The prominent vinification techniques include must-concentration, malolactic in barrel and new oak for ageing. The Cos d’Estournel is an age-worthy robust but harmonious wine that builds in intensity and complexity with ten years’ time. The second wine was initially labeled Marbuzet, which itself is a Cru Bourgeois, but it is now bottled as Les Pagodes de Cos. In 1852, he had to sell due to his overwhelming debts. The château was then sold twice more before the Ginestet family purchased it in 1917. Their ancestors, the Prats family retained it until 2000 when they sold it to Michel Reybier, a French multi-millionaire, who has spent considerable sums to carry forth Louis Gaspard d'Estournel's original avant garde style and to push forth the quality of the wine. Today, it arguably produces the grandest wine in St. Estèphe though some would argue that neighbouring Montrose surpasses it.