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Cantenac Brown 1990 1800cl

3eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | France
Sold out

All vintages

1990
Critics scores
93 Wine Spectator
Blockbuster. Very dark ruby color. Wonderful ripe berry, currant and floral aromas. Full-bodied, with a dense fruit structure and loads of tannins. This is very young.--1990 Bordeaux retrospective. Best after 2006. 15,000 cases made. ?JS
93 Wine Spectator
Blockbuster. Very dark ruby color. Wonderful ripe berry, currant and floral aromas. Full-bodied, with a dense fruit structure and loads of tannins. This is very young.--1990 Bordeaux retrospective. Best after 2006. 15,000 cases made. ?JS
17 Rene Gabriel
91: Fassprobe (16/20): Heisses Marronibouquet, Edelholznote, Dörrfrüchte, Kaffee. Im Gaumen griffige Tannine und wiederum Dörrfrüchte mit verdecktem Korinthenton, recht tardive. Wirkt auf der Zunge durch eine grüne Bitternote noch scharf. Hat sich anlässlich verschiedener Weinproben mit Jean-Michel Cazes immer wieder sehr gut und mit grossem Potential gezeigt. Arrivage (17/20): Animalische Note, Stall, Terroir, dunkle Beeren. Im Gaumen viel Stoff, Süsse im Extrakt, perfekt balanciert. Nicht die Überkonzentration, sondern das Konzentrat an Finessen machen diesen Wein recht interessant. 00: Offenes, etwas trocken anmutendes Bouquet, rote Rosen, aber auch etwas staubig. Im Gaumen wenig Aroma, trocken und kapselige Konturen, wird austrocknen, leider auch noch mit bitterem Nachklang behaftet. (15/20). 10: Erstaunlich dichtes Purpur, ziegelroter Rand. Sehr laktisches Bouquet, ein Hauch Caramel, eingedickter Birnensaft und Spuren von überreifem Traubengut zeigend. Süsser Gaumen, weiches Extrakt, helles Malz, etwas easy und nicht gerade Bordeauxtypisch, doch auch der Margaux 90 schmeckt ja auch irgendwie so. Gefallende Mittelklasse. vorbei ( - 2010)
17 Rene Gabriel
91: Fassprobe (16/20): Heisses Marronibouquet, Edelholznote, Dörrfrüchte, Kaffee. Im Gaumen griffige Tannine und wiederum Dörrfrüchte mit verdecktem Korinthenton, recht tardive. Wirkt auf der Zunge durch eine grüne Bitternote noch scharf. Hat sich anlässlich verschiedener Weinproben mit Jean-Michel Cazes immer wieder sehr gut und mit grossem Potential gezeigt. Arrivage (17/20): Animalische Note, Stall, Terroir, dunkle Beeren. Im Gaumen viel Stoff, Süsse im Extrakt, perfekt balanciert. Nicht die Überkonzentration, sondern das Konzentrat an Finessen machen diesen Wein recht interessant. 00: Offenes, etwas trocken anmutendes Bouquet, rote Rosen, aber auch etwas staubig. Im Gaumen wenig Aroma, trocken und kapselige Konturen, wird austrocknen, leider auch noch mit bitterem Nachklang behaftet. (15/20). 10: Erstaunlich dichtes Purpur, ziegelroter Rand. Sehr laktisches Bouquet, ein Hauch Caramel, eingedickter Birnensaft und Spuren von überreifem Traubengut zeigend. Süsser Gaumen, weiches Extrakt, helles Malz, etwas easy und nicht gerade Bordeauxtypisch, doch auch der Margaux 90 schmeckt ja auch irgendwie so. Gefallende Mittelklasse. vorbei ( - 2010)
87 Robert Parker
Slightly more structured and richer than the 1989, the opulent 1990 may lack some complexity, but it offers gobs of rich, expansive, concentrated fruit in a full-bodied format. I especially admire the big, dramatic bouquet of smoke and cassis. Anticipated maturity: Now-2003.
87 Robert Parker
Slightly more structured and richer than the 1989, the opulent 1990 may lack some complexity, but it offers gobs of rich, expansive, concentrated fruit in a full-bodied format. I especially admire the big, dramatic bouquet of smoke and cassis. Anticipated maturity: Now-2003.
Producer
Château Cantenac-Brown
John Lewis Brown, an animal painter from Scotland, purchased this vineyard in the early 19th century and commissioned the construction of a Tudor-style château. A bon vivant, he soon acquired a reputation for hospitality thanks to the brilliant celebrations he hosted at his château. He sold the estate in 1843 to a banker named Gromard who was the owner in 1855 when Cantenac Brown was included among the third growths in the famous classification of Médoc wines. One hundred fifty years later, the Simon Halabi family have given a new impetus to the estate, which they are determined to raise to the very highest level. Winegrowing methods have been changed accordingly. Work in the vineyard has become much more respectful of the environment and yields are kept quite low. A return to more natural practices at Cantenac Brown includes ploughing to enhance the vineyard's intrinsic physical, chemical, and biological properties.