Close

From Black to White 2019 75cl

IGT | Veneto | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
92 Vinous
Masses of ripe peaches, melon and sweet florals waft up from the spicy and exotic 2019 Il Bianco From Black to White. This is silky, pure and wonderfully fresh with lime-tinged fruits and confectionery spices. It tapers off with medium length, slightly tropical and teeming with minerality. The 2019 is a beautifully expressive and lifted vintage of From Black to White.
91 Robert Parker
This is the result of a white wine made in a profoundly red-wine region, a blend of 60% Rondinella Bianca, 15% Gold Traminer, 15% Kerner and 10% Incrocio Manzoni. The Zýmè 2019 Il Bianco From Black To White (closed with a glass cork) opens to a light golden color with a whitish shine that is typical of grapes that see no skin contact. It allows easy aromas of citrus, honeydew melon, star jasmine and sour grapefruit. There are also some bitter tones of almond or pine nut that add vertical intensity to this quirky white wine. Some 37,000 bottles were made. Rondinella Bianca has pinkish skins, and the variety was born from a naturally occurring mutation.
Produttore
Zýmē
Zýmē è indispensabile per Valpolicella come lo è il lievito per la vinificazione. In greco antico il termine zýmē significa "lievito", ma questa parola rappresenta molto più del nome della cantina: è il simbolo della devozione per la natura di Celestino Gaspari. Gaspari è cresciuto nel mondo del vino e, dopo aver lavorato per molti anni come consulente enologo, fondò la tenuta nel 2003. Quest'uomo di grande talento, con la sua filosofia all'avanguardia, è diventato uno dei produttori più importanti e caratteristici della regione. Situata nel cuore della Valpolicella Classica, la vecchia cava di arenaria ospita la tenuta contemporanea di Zýmē. Produce vini artigianali apprezzati per la sintesi senza soluzione di continuità dei cinque elementi della vinificazione: terra, sole, acqua, vite e uomo. Ogni bottiglia è un'icona della sinergia tra natura e storia.