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Brunello di Montalcino 2010 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscana | Italia
Esaurito

Altre annate

2010
Punteggi dei critici
96 Wine Spectator
Effusive aromas of incense, green olive, sweet strawberry and cherry, licorice and leather mark this structured version. The tannins are on the beefy side, but this finishes long, with enough fruit and spice for balance. Best from 2018 through 2032. 5,500 cases made. –BS
93 Robert Parker
The gamy 2010 Brunello di Montalcino does a great job of presenting intensity and elegance all in the same delicious package. That's not easy to do and the excellent 2010 fruit plays a big role in achieving this goal. The wine offers a long succession of aromas that span from ripe fruit, to smoked meat, to grilled herb and soft spice. Delicate tones of licorice, cola and anise seed add life and energy. The list goes on. The wine's mouthfeel is best characterized by softness and structure, a two-fold approach that gives high hopes for the long aging potential of this wine. Valdicava's Brunello will appeal to those who love earthy and leathery notes in their Brunello. <br/><br/>Vincenzo Abbruzzese's Valdicava presents a fantastic tag team of wines representing the 2009 and 2010 vintages respectively. Both wines are delicious although I will note the earthy-gamy note in the base Brunello that prevented me from scoring it higher. My hesitation is that it might become more pronounced with aging. 
Produttore
Valdicava
Lungo le colline di Montalcino, tra i principali produttori della regione, la tenuta Valdicava si trova in posizione idilliaca e crea vini straordinari. La proprietà di 10 ettari è utilizzata per produrre vino dal 1953, quando Bramante Abbruzzese portò avanti l'attività di famiglia, quella di mezzadri, in questo appezzamento. Valdicava è in realtà il nome della valle dove la tenuta ha le sue migliori proprietà. Questi lotti - Madonna del Piano, Montosoli, La Casa e Vigna del Lago - producono i più grandi Brunello da vigneto singolo. Oggi la cantina è gestita dal nipote, Vincenzo Abbruzzese che, con grandi ristrutturazioni sia nei vigneti che in cantina, ha trasformato Valdicava in uno dei principali produttori di Brunello di Montalcino. Caratterizzati dal grande equilibrio tra corpo e aroma, i vini sono concepiti secondo i valori tradizionali e realizzati utilizzando le tecnologie più moderne. La coltivazione esclusiva della varietà Sangiovese, unita alla lungimiranza di Vincenzo, ha portato a produrre ineguagliabili Brunello di Montalcino di Valdicava.