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Don PX Gran Reserva 1986 75cl

DO | Andalusia | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
92 Robert Parker
Toro Albalá has been releasing vintage-dated, sweet wines in chronological order for a while (I have great memories of the 1972) and the 'current' release is the 1986 Don PX Gran Reserva, which is a dark, sweet and concentrated dessert wine aged in American oak casks until bottling in June 2014. It has 350 grams of residual sugar. It's extremely dark, motor oil-dense, sweet wine with notes of raisins, hints of flowers, minty with aromas of candied orange peel and herbs, really aromatic and showy. The palate is dense, with the sweetness balanced by good acidity plus spicy and chocolate flavors. 40,000 bottles and 25,000 half bottles produced. The price shown is for a full bottle. Toro Albalá from Montilla-Moriles keeps releasing small lots of very old vintage-dated sweet Pedro Ximénez and this time I also tasted a couple of dry, old, vintage-dated Amontillados of mindboggling quality. Some of the wines reviewed here the last time are also released from new lots, with different lot numbers so the wines might vary slightly as each barrel is different. It looks like the current bottlings were all done at once. With such older wines the vintage date has to be taken with a pinch of salt, as there is little documentation about them and what happened during all these years.
Produttore
Toro Albalá
Antonio Sanchez Prieto fondò Bodegas Toro Albalá nel 1844, nel paese di Aguilar de la Frontera. Nel 1922 José Ma Toro Albalá restaurò l'ex centrale elettrica di Aguilar dove trasferì la cantina, che vi si trova ancora oggi. La regione Montilla-Moriles è famosa per lo Sherry. Per creare questa preparazione fantastica, le uve vengono essiccate al sole e trasformate in uva passa, prima di essere pressate e fermentate. Grazie all'incredibile concentrazione del succo, i vini sono particolarmente dolci ma anche meravigliosamente freschi. Don P.X. è il rinomato Sherry, dal sapore ricco e profondo di uva passa, fichi e datteri, che potrebbe accompagnare perfettamente qualsiasi cibo, dal formaggio erborinato al gelato alla vaniglia, senza dubbio da provare. Oltre ai vini meravigliosi, la sala di degustazione della cantina ospita un'ampia biblioteca enologica con oltre 100.000 libri.