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The Factor 2016 75cl

Barossa Valley | Australia del Sud | Australia
Esaurito
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
Torbreck's 2016 The Factor incorporates what winemaker Ian Hongell calls their "most structured Shiraz, from a lot of ironstone soils." It spends two years in French oak barriques, half of which were new, so it shows hints of cedar pencil shavings and toasted coconut layered over ripe blackberries and spice. Full-bodied, rich and velvety, it finishes long, with terrific energy and drive. It should prove to be one of the longest-lived wines from this lineup.<br/>Torbreck, under chief winemaker Ian Hongell, continues to go from strength to strength. I recently tasted through this lineup of wines scheduled for March 2019 release (the knockout 2016 RunRig will come out in June) and came away believing that the wines have never been better. That's not to slight any of his predecessors, just that with his fresh perspective, additional investments in renovating and developing vineyards (viticulturist Nigel Blieschke deserves a lot of that credit) and a renewed commitment to excellence, even the inexpensive cuvées are looking impressive. Having seen a few barrel samples of the higher-end 2018s, I can hardly wait for my next trip to the Barossa.<br/>
94 Wine Spectator
Expressive and detailed, with dark chocolate, Earl Grey tea and sandalwood accents to the core of plum compote and blackberry fruit. The flavors and tannins are dense and compact, adding an appealing toothsome quality and showing promise for the cellar. Drink now through 2040. 84 cases imported. —
Produttore
Torbreck Vintners

Recentemente inaugurata, a metà degli anni Novanta, Torbreck Vintners ha raggiunto la vetta delle cantine Barossa in pochi anni. Dalla fine del secolo, Torbreck è diventata una delle tenute più rispettate d'Australia. David Powell, fondatore e mente dietro Torbreck, ha iniziato questa avventura acquistando piccoli lotti di vigneti piuttosto vecchi, non irrigati e dalle rese basse. Ha riunito gli appezzamenti ed è riuscito a trasformare le viti in coltivazioni di alto livello. Il vino risultante è piacevolmente aromatico, strutturato e ben equilibrato. Oggi Torbreck è di proprietà di Pete Kight e produce ventiquattro vini, dei quali il Runrig è il vino più importante. Il Runrig fu prodotto per la prima volta nel 1995 e consiste in un assemblaggio a base di Syrah rafforzato dal Viognier. Grazie alla sua classe, profondità e struttura, questo vino può sicuramente competere con i migliori Côte-Rôtie. Dal Runrig deriva il Descendant, prodotto anch’esso dai vigneti del Runrig; è un vino un po' più aperto ma comunque paragonabile per intensità. Il Factor, realizzato nel 1998, è un Syrah in purezza con grande potenziale di invecchiamento.