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Punteggi dei critici
92 Robert Parker
The 2007 Guidalberto is 60% Cabernet Sauvignon and 40% Merlot, with most of the fruit coming from a property adjacent to the vineyards used for Sassicaia. About 20% of the wine consists of declassified barrels of Sassicaia. The 2007 Guidalberto is another sexy, ripe offering from Tenuta San Guido. The wine reveals gorgeous inner perfume and endless layers of fruit that coat the palate all the way through to the long finish. The 2007 is not likely to be as long-lived as the 2006, but I doubt that will be much of a problem as these bottles are likely to be long gone by the time ageability becomes an issue. Readers will have a very hard time keeping their hands off this irresistible, sensual, opulent wine. The 2007 is another blockbuster Guidalberto! Anticipated maturity: 2010-2020. This is a superb set of releases from Tenuta San Guido, the estate that put Maremma on the map as a terroir for world-class wine
92 Wine Spectator
Sweet blackberry character, with hints of blueberry and black licorice. Full-bodied, with chewy tannins and a fresh herb and berry aftertaste. Very tannic. Needs time. Cabernet Sauvignon and Merlot. Best after 2011. 15,000 cases made. –JS
Produttore
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido, la tenuta vinicola più emblematica d'Italia, ha accresciuto ulteriormente la propria fama grazie a una serie recente di ottime annate del più famoso vino del Paese, il Sassicaia. Fondata negli anni '40, la cantina mise in commercio il suo primo vino solo nel 1968. Nel 1985 Robert Parker ne riaffermò la fama, dando al Sassicaia del 1985 un punteggio perfetto e inserendo così la tenuta nella mappa del vino mondiale. Nel 1994 la tenuta fu la prima a ricevere la propria DOC, Bolgheri Sassicaia. Il riconoscimento vale per l'intera produzione: dalla seconda etichetta, Guidalberto, al terzo vino, Le Difese. Ogni vino è a modo suo unico ed emozionante.