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Monteverro 2010 75cl

IGT | Toscana | Italia
Esaurito

Altre annate

2010
Punteggi dei critici
19 Rene Gabriel
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot. Sattes Purpur. Intensives Bouquet; feine Erd-Blutnoten, fleischiger Ansatz, sehr tiefgründig. Im Gaumen fest, markante Struktur und eine deutliche, noch verlangende Adstringenz zeigend. Er hat sich nur sehr langsam entwickelt und könnte noch für eine grosse Überraschung sorgen. Hier merkt man den Bordeaux-Blend aber auch die Maremma-Grundlage. Ein grossartiger Wein mit einem Potential für 20 Jahre. 19/20 trinken
96 Robert Parker
The flagship estate wine, 2010 Monteverro, is absolutely stunning. The blend is Cabernet Sauvignon (45%), Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Vineyards are located on a soft incline at the foot of Capalbio facing the glimmering Tyrrhenian Sea. The enormity of this wine cannot be exaggerated: Dark fruit, chocolate and spice make for a rich and opulent first impression. The excellence of the 2010 vintage is on full display thanks to the integrity of the fruit, the supple richness of the mouthfeel and the tangy sweetness of the finish. Monteverro is a relatively new estate that shows enormous promise. Anticipated maturity: 2015-2025. We’ve all heard the story before: Wealthy businessman falls in love with fine wine and sets out to make an icon wine of his own. Founded by German-born Swiss entrepreneur Georg Weber, Monteverro is the kind of estate you’d expect to find in Napa Valley where big money regularly rolls into town. Michel Rolland is a consultant and the underground barrel room is colossal, both in terms of investment and aspiration. Here’s the catch: Mr. Weber did not choose Napa. Instead, he settled on the trendy beach town of Capalbio in southern Tuscany that is known for many things, but not wine. Showing a level of moxie so high it touches peaks of brilliance and insanity, he planted his winemaking flag here. Given the excellent results, I can only say “chapeau.”
92 Wine Spectator
Marked by vanilla and other spices, this big, flamboyant red shows sweet black cherry, black currant, spice and mineral flavors. The rich texture and sweet fruit offset the beefy tannins. Fine length. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Best from 2015 through 2023. 1,225 cases made. –BS
Produttore
Tenuta Monteverro
Caratterizzato da un clima marittimo e da una posizione ideale, Monteverro si trova lungo le colline mozzafiato della Maremma meridionale. La cantina fu fondata nei primi anni 2000 da un imprenditore svizzero nato in Germania, Georg Weber, con l'obiettivo di realizzare il proprio vino toscano Premier Grand Cru. Le prime viti furono piantate nel 2004, appena fuori Capalbio, ma oggi la proprietà si sviluppa su oltre 50 ettari, 27 dei quali sono vigneti. La famiglia Weber punta alla perfezione in ogni azione che intraprende. Non si è badato a spese per la realizzazione di questa tenuta: dalle viti alla cantina, fino all'incarico conferito al consulente di fama mondiale Michel Rolland. Oggi Monteverro è considerato uno dei principali produttori italiani di Super Tuscan. Il loro Premier Cru, Monteverro, è un rosso complesso e strutturato con 24 mesi di invecchiamento in botti di rovere francese nuove all'80% e ha le stesse proporzioni di varietà bordolesi del secondo vino, Terra di Monteverro. La famiglia produce altri vini, che seguono lo spirito di Monteverro e le delizie del terroir della Maremma brillano indubbiamente in ogni bottiglia.