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Contrada Chiappemacine 2018 75cl

IGT | Terre Siciliane | Sicilia | Italia
CHF 48.65
Punteggi dei critici
93 Vinous
The 2018 Contrada Chiappemacine (C) is incredibly pretty and flashy in the glass. Sweet florals, cherries, strawberries and spices find balance through a grounding note of grilled herbs. It’s silky and pliant in feel, almost creamy, but contrasted by tart red and black berries, and a mineral thrust that creates a more tactile feel toward the close. Inner rose and salted licorice linger along with a hint of savory herbs, all over a nuanced layer of round tannins. The Chiappemacine, hailing from one of the warmer and lower-elevation vineyards in the Passopisciaro portfolio, is already very easy to like.
91 Robert Parker
From the Contrada Chiappemacine that is lower on the Etna elevation scale at just 550 meters above sea level, the 2018 Contrada C offers a fine and floral interpretation of Nerello Mascalese. This delicate and graceful wine has underlined aromas of wild rose and pressed violet. There are plenty of earthy and ashy aromas as well that frame a core of sour cherry and tart cassis. But like these other Franchetti wines from the challenging 2018 vintage, the mouthfeel is leaner, lighter and ultimately shorter in this edition of 3,990 bottles.
Produttore
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
La Tenuta di Trinoro si trova nell'angolo più remoto della regione, dove la Toscana incontra l'Umbria e il Lazio. Andrea Franchetti fondò la proprietà nel territorio vinicolo vergine di Sarteano nel 1992. Oggi Franchetti rimane uno dei viticoltori più estremi d’Italia, continuando a dare impulso ai modelli francesi tradizionali di viticoltura. Ha piantato le varietà bordolesi ad altitudini fino a 500-700 metri, ad alte densità, e poi vendemmia il più tardi possibile, addirittura nel mese di novembre. Continua a vinificare ogni piccola parcella singolarmente, in modo da poter monitorare minuziosamente lo sviluppo di ciascuna, scegliendo solo il meglio per la cuvée Tenuta di Trinoro. Chiaramente, il terroir è particolare, non solo per la sontuosità, ma anche per l'originalità che conferisce ai vini. Anche le basse rese aumentano le note strutturate di frutti neri e di erbe selvatiche. Ammiriamo il Tenuta di Trinoro di Franchetti - a base di Cabernet Franc con piccole quantità di Cabernet Sauvignon e Petit Verdot - ma la sua seconda etichetta, Le Cupole, offre un rapporto qualità-prezzo troppo bello per essere vero.