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Le Cupole 2018 75cl

IGT | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
This is a terrific wine that hits that proverbial sweet spot between excellence and value. The Tenuta di Trinoro 2018 Le Cupole is a blend of 40% Cabernet Franc, 37% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon and 10% Petit Verdot that sees a brief eight months in second and third-passage barrique followed by some additional resting time in cement. Production is an ample 70,000 bottles. This lovely vintage shows dark fruit intensity and richness with cherry, blackberry and plum. There is a touch of sweetness, but the mouthfeel is well constructed and layered with phenolic tightness and tight natural structure that will help it age 10 years or more. Le Cupole is one of the best values found in Tuscany.
94 Robert Parker
This is a terrific wine that hits that proverbial sweet spot between excellence and value. The Tenuta di Trinoro 2018 Le Cupole is a blend of 40% Cabernet Franc, 37% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon and 10% Petit Verdot that sees a brief eight months in second and third-passage barrique followed by some additional resting time in cement. Production is an ample 70,000 bottles. This lovely vintage shows dark fruit intensity and richness with cherry, blackberry and plum. There is a touch of sweetness, but the mouthfeel is well constructed and layered with phenolic tightness and tight natural structure that will help it age 10 years or more. Le Cupole is one of the best values found in Tuscany.
90 Vinous
Produttore
Tenuta di Trinoro
La Tenuta di Trinoro si trova nell'angolo più remoto della regione, dove la Toscana incontra l'Umbria e il Lazio. Andrea Franchetti fondò la proprietà nel territorio vinicolo vergine di Sarteano nel 1992. Oggi Franchetti rimane uno dei viticoltori più estremi d’Italia, continuando a dare impulso ai modelli francesi tradizionali di viticoltura. Ha piantato le varietà bordolesi ad altitudini fino a 500-700 metri, ad alte densità, e poi vendemmia il più tardi possibile, addirittura nel mese di novembre. Continua a vinificare ogni piccola parcella singolarmente, in modo da poter monitorare minuziosamente lo sviluppo di ciascuna, scegliendo solo il meglio per la cuvée Tenuta di Trinoro. Chiaramente, il terroir è particolare, non solo per la sontuosità, ma anche per l'originalità che conferisce ai vini. Anche le basse rese aumentano le note strutturate di frutti neri e di erbe selvatiche. Ammiriamo il Tenuta di Trinoro di Franchetti - a base di Cabernet Franc con piccole quantità di Cabernet Sauvignon e Petit Verdot - ma la sua seconda etichetta, Le Cupole, offre un rapporto qualità-prezzo troppo bello per essere vero.