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Tenuta di Trinoro 2009 75cl

IGT | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
99 Robert Parker
If you ask Andrea Franchetti to name his two favorite vintages of the past, they are 2001 and 2009. The 2009 Tenuta di Trinoro is indeed an outstanding blend of 40% Cabernet Franc, 30% Merlot, 26% Cabernet Sauvignon and 4% Petit Verdot. The wine is showing beautifully right now and promises more excellence to carry it forward over the years. At the moment, it is seamless and infinite with a superior sense of balance and dark fruit integrity. It speaks in a loud, clear and articulate voice. The wine's appearance shows a dark, impenetrable color that underlines the ideal growing conditions of the vintage and the slow fruit-ripening. The aromas are stunning and perfectly balanced, showing both elegance and power. The tannins deliver dimension and a firmly unyielding quality that bodes very well for the future evolution of this stunning wine.
93 Wine Spectator
An energetic red, with fresh black cherry, raspberry, leather, spice and mineral flavors. The acidity and tannins sit apart for now, but all the components are in the right proportions. Merlot. Best from 2016 through 2028. 160 cases made. –BS
Produttore
Tenuta di Trinoro
La Tenuta di Trinoro si trova nell'angolo più remoto della regione, dove la Toscana incontra l'Umbria e il Lazio. Andrea Franchetti fondò la proprietà nel territorio vinicolo vergine di Sarteano nel 1992. Oggi Franchetti rimane uno dei viticoltori più estremi d’Italia, continuando a dare impulso ai modelli francesi tradizionali di viticoltura. Ha piantato le varietà bordolesi ad altitudini fino a 500-700 metri, ad alte densità, e poi vendemmia il più tardi possibile, addirittura nel mese di novembre. Continua a vinificare ogni piccola parcella singolarmente, in modo da poter monitorare minuziosamente lo sviluppo di ciascuna, scegliendo solo il meglio per la cuvée Tenuta di Trinoro. Chiaramente, il terroir è particolare, non solo per la sontuosità, ma anche per l'originalità che conferisce ai vini. Anche le basse rese aumentano le note strutturate di frutti neri e di erbe selvatiche. Ammiriamo il Tenuta di Trinoro di Franchetti - a base di Cabernet Franc con piccole quantità di Cabernet Sauvignon e Petit Verdot - ma la sua seconda etichetta, Le Cupole, offre un rapporto qualità-prezzo troppo bello per essere vero.