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Lodovico 2018 300cl

IGT | Bolgheri | Toscana | Italia
CHF 2’053.90
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
The Tenuta di Biserno 2018 Lodovico shows a high degree of focus and sharpness in this vintage that was not always easy given some extra rain showers. This full-bodied Tuscan red is vertical and very intense while maintaining a careful sense of balance and aromatic equilibrium all the while. It shows big, black intensity with lots of fruit thickness and layering. The wine strikes at that proverbial and elusive crossroads between power and elegance. The blend sees mostly Cabernet Franc, with smaller parts Merlot and Petit Verdot. It is fermented in cone-shaped steel vats for up to four weeks. It completes malolactic fermentation in barrel (or 80% of the total does, with the remaining 20% in steel) and ages in barrique (with 80% new oak) for 16 months. Including 750-milliliter bottles and magnums, annual production is from 8,000 to 10,000 bottles.
93 Wine Spectator
Lush and spicy, even if the flavors of plum, blackberry and fruitcake are a bit muddled. Nonetheless, this is a soft, harmonious red, with accents of wild herbs, graphite and loam. Ends with a light grain to the tannins. Cabernet Franc. Not imported into the U.S. Drink now through 2035. 50 cases imported. — BS
Produttore
Tenuta di Biserno
Lodovico Antinori è la grande forza che sta dietro a queste due tenute, Tenuta di Biserno e Campo di Sasso. I vini provenienti da queste proprietà sono stati creati dalla capacità di Lodovico di prevedere il vero potenziale del terroir. L'attenzione e la determinazione hanno portato alla produzione di vini ineguagliabili. Tra le colline scoscese di Bibbona, Tenuta di Biserno si trova in Alta Maremma, al confine del borgo storico di Bolgheri. La proprietà di quasi 50 ettari è stata scoperta nel 1995, quando Lodovico cercava di espandere la già ragguardevole proprietà dell'Ornellaia. Grazie al terroir peculiare, molto più collinare e pietroso dell'Ornellaia, Lodovico annunciò di voler utilizzare questo lotto per il suo progetto personale. Unendo le forze con il fratello, il Marchese Piero Antinori, e il proprietario terriero Umberto Mannoni, la Tenuta Biserno prese vita. Il vino di punta, etichettato con l'eponimo Biserno, è un assemblaggio ponderato di Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon e Petit Verdot. La proprietà produce anche un secondo vino, il Pino di Biserno, e una super cuvée che ha preso il nome di Lodovico, prodotta da un singolo appezzamento di viti che ne garantisce il carattere e la personalità uniche.