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Porto Vintage 2011 75cl

DOC | Porto | Douro | Portogallo
Esaurito
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
The 2011 Taylor’s Vintage 2011 has a multifaceted, Pandora’s Box of a nose that is mercurial in the glass: cassis at first before blackberry and raspberry politely ask it to move aside, followed by wilted rose petals and Dorset plum. Returning after one 45 minutes that nose has shut up shop. The palate is sweet and sensual on the entry, plush and opulent, with copious black cherries, boysenberry and cassis fruit, curiously more reminiscent of Fonseca! It just glides across the palate with a mouth-coating, glycerine-tinged finish that has a wonderful lightness of touch, demonstrating how Vintage Port is so much more accessible in its youth nowadays. But don’t let that fool you into dismissing the seriousness or magnitude of this outstanding Taylor’s. Tasted May 2013.
97 Wine Spectator
Powerful, featuring concentrated dark plum and spicy cherry flavors that are finely balanced, showing notes of raspberry preserves. The mocha and wild herb accents are interwoven and supported by powerful tannins. The finish offers intense grip and violet hints. Best from 2020 through 2045. –KM
Produttore
Taylor's
Patria del Porto, l'azienda vinicola Taylor's ha creato vini Porto per antonomasia sin dagli inizi. Produttore di Porto dallo stile più secco, quest'azienda esemplare fu creata oltre tre secoli fa, nel 1692, e per questo è una delle più antiche della denominazione Douro. Senza dubbio, il Porto Vintage è un capolavoro di struttura, con profondità e classe in parti uguali. L'integrità complessiva del vino lo rende quasi impossibile da replicare. La famosa annata 1992 ha portato la celebre azienda produttrice di Porto ancora più avanti rispetto ai concorrenti, ricevendo il punteggio perfetto di 100 punti dal Wine Advocate di Robert Parker, che lo ha descritto come "indiscutibilmente il più grande Porto giovane che abbia mai assaggiato. Rappresenta l'essenza di ciò che un Porto Vintage può raggiungere... se Château Latour ha prodotto un Cabernet Sauvignon da vendemmia tardiva, sospetto che possa avere lo stesso profumo".