Close

Barolo Aleste 2016 300cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italia
CHF 756.70
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
The Luciano Sandrone 2016 Barolo Aleste is a very special wine for several reasons. First, we get that exceedingly smooth and seamless quality that we saw in many of the other new releases in this portfolio. This trait sums up the house style. Second, this vintage delivers impeccable intensity that transcends the various fruit, spice, earthy and ethereal components of the bouquet. That equal intensity spread across all parts of the wine is what creates those beautiful transitions. The wine is layered and rich in terms of mouthfeel with a long, fruit and spice-driven finish. The tannins are tucked in at the back, surrounded amply by the wine's textural richness and fruit weight.
98 Vinous
<br/>The 2016 Barolo Aleste is ample, creamy and expansive in feel. But more than that, the 2016 stands out for its freshness, persistence and brilliance. In so many vintages, the Aleste (formerly known as Cannubi Boschis) has been rich and powerful in feel, but in 2016, the wine is all about finesse. The red-fruited, floral purity of Nebbiolo comes through beautifully here; I especially admire the wine's translucence. Wow.
97 Wine Spectator
A core of ripe, sweet cherry lurks beneath the iron, tar, eucalyptus and tobacco flavors in this firmly structured red, which shows freshness. This has both finesse and power, with a tight matrix of tannins and a long finish. Best from 2023 through 2047.
Produttore
Sandrone Luciano Azienda Agricola
Nessun produttore-coltivatore ha raggiunto un tale equilibrio tra approcci moderni e tradizionali come la cantina di Luciano Sandrone. La tenuta è riuscita con successo a produrre vini che non sono solo morbidi, non aggressivi e accessibili, ma anche in grado di invecchiare molto bene. Appena fuori Castiglione Falletto, la famiglia Sandrone inizia la produzione di vino nel 1978. I 27 ettari (di cui il 75% di proprietà), sono dedicati alla produzione di Nebbiolo dalle zone del Barolo e del Roero. In realtà, fu la produzione del Barolo Cannubi Boschis che per prima attirò l'attenzione dei media alla fine degli anni '80. Prodotte in quantità limitate, le annate 1989 e 1990 hanno ricevuto rispettivamente 97 e 100 punti da Robert Parker. Poiché era il primo punteggio perfetto per un Barolo, tutti gli occhi furono puntati su Sandrone. Il fratello di Luciano, il dottore enologo Luca, iniziò a lavorare nella tenuta nel 1992 e ora è responsabile della gestione di tutti i vigneti. La visione di Sandrone è ancora attuale e ciascuno dei suoi vini riflette non solo la storia culturale e le tradizioni della regione, ma anche le tecnologie moderne più raffinate.