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Barolo Aleste 2018 300cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italia
CHF 551.30
Punteggi dei critici
96 Robert Parker
Made with fruit from Cannubi Boschis, the Luciano Sandrone 2018 Barolo Aleste is plump and ripe, but this wine also shows a more delicate character that is its ace card. The aromas are filigreed and fine with dark fruit, spice and licorice. The effect is integrated, and the wine shows a lovely, softer personality to balance out this mildly concentrated expression.
96 Robert Parker
Made with fruit from Cannubi Boschis, the Luciano Sandrone 2018 Barolo Aleste is plump and ripe, but this wine also shows a more delicate character that is its ace card. The aromas are filigreed and fine with dark fruit, spice and licorice. The effect is integrated, and the wine shows a lovely, softer personality to balance out this mildly concentrated expression.
94 Vinous
The 2018 Barolo Aleste is gorgeous, but also very quite today. There's terrific purity to the dark red/purplish fruit and a good bit of volume too, but readers will have to be patient. Bright acids and firm tannins lend energy. I admire the presence and texture here. The Aleste, from Cannubi Boschis, benefits from a site that can handle moisture. This is nicely done.
94 James Suckling
Dried red berries and dried flowers, almost tobacco on the nose. Citrus and minty notes add character. Medium-to full-bodied, elegant and silky palate that thickens out with fine, creamy tannins as it progresses. Super texture to this, gently coating the palate. Rather firmer just at the end for now. Really refined and elegant. Best from 2024.
94 Vinous
The 2018 Barolo Aleste is gorgeous, but also very quite today. There's terrific purity to the dark red/purplish fruit and a good bit of volume too, but readers will have to be patient. Bright acids and firm tannins lend energy. I admire the presence and texture here. The Aleste, from Cannubi Boschis, benefits from a site that can handle moisture. This is nicely done.
Produttore
Sandrone Luciano Azienda Agricola
Nessun produttore-coltivatore ha raggiunto un tale equilibrio tra approcci moderni e tradizionali come la cantina di Luciano Sandrone. La tenuta è riuscita con successo a produrre vini che non sono solo morbidi, non aggressivi e accessibili, ma anche in grado di invecchiare molto bene. Appena fuori Castiglione Falletto, la famiglia Sandrone inizia la produzione di vino nel 1978. I 27 ettari (di cui il 75% di proprietà), sono dedicati alla produzione di Nebbiolo dalle zone del Barolo e del Roero. In realtà, fu la produzione del Barolo Cannubi Boschis che per prima attirò l'attenzione dei media alla fine degli anni '80. Prodotte in quantità limitate, le annate 1989 e 1990 hanno ricevuto rispettivamente 97 e 100 punti da Robert Parker. Poiché era il primo punteggio perfetto per un Barolo, tutti gli occhi furono puntati su Sandrone. Il fratello di Luciano, il dottore enologo Luca, iniziò a lavorare nella tenuta nel 1992 e ora è responsabile della gestione di tutti i vigneti. La visione di Sandrone è ancora attuale e ciascuno dei suoi vini riflette non solo la storia culturale e le tradizioni della regione, ma anche le tecnologie moderne più raffinate.