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Porto Tawny Colheita 2003 75cl

DOC | Porto | Douro | Portogallo
CHF 59.45
Punteggi dei critici
92 Robert Parker
The 2003 Colheita Tawny Port is a typical Douro blend bottled in 2016 with a long cork. It comes in with 118 grams per liter of residual sugar and 20.5% alcohol. For a relatively young tawny, this shows fine concentration and grip, with a youthful and lively finish. Burly and powerful, this opened up over several days, proving that it had some elegance, too. In most ways, for a young Colheita this is a big overachiever, more solid than one might expect and with more power. (Vintage 2003 was a very big and warm Douro vintage.) The spirits do announce their presence every now and then, my only quibble. Over some days (and when drunk at the proper cooler temperatures), it was fine, balanced by the concentration and richness here. Overall, this is pretty impressive in depth and power for what amounts to a 13-year-old tawny. With that long cork, you can lay it down a bit, too. You certainly don't have to, but this might acquire a bit more "suave" over the course of a decade or so.<br/>The last time I saw Noval's age-indicated tawnies, I was very impressed. Nothing has changed my mind. These are among my favorites—concentrated, classic and focused. The longer they sit in barrel, the longer they can be held, but wines with bar-top corks are not meant to be held, so dive in. They certainly don't need to be aged. Remember also: no aged tawny should be drunk anywhere near room temperature. Take it out of the fridge and let it warm in the glass. Try it at different places. See what you like best. Most would suggest that 58-62 degrees Fahrenheit will be the sweet spot, depending on the wine and your taste. Finally, the others are pretty fine, too. For a young Colheita, that 2003 has a lot of pop and concentration.
Produttore
Quinta Do Noval
Quinta do Noval è il produttore del Porto Vintage più famoso, il Naçional. Le radici di questa tenuta risalgono agli inizi del 1700. Successivamente, nel periodo della pestilenza di fine '800, Noval, invece di innestare le viti su portainnesti americani, riuscì miracolosamente a conservare il patrimonio portoghese e da qui nacque il loro vino unico "Naçional". Oggi, sotto la direzione di Christian Seely della compagnia assicurativa AXA - Millésimes, questo produttore di Porto è cresciuto, proprio come i prestigiosi Château di Bordeaux degli stessi proprietari, ad esempio Pichon-Longueville. Situato in posizione ideale nel cuore della Valle del Douro, Quinta do Noval è l'unico storico produttore di Porto che porta lo stesso nome del suo vigneto. Le ripide colline sono piantate con le varietà nobili della regione e le uve prosperano, producendo frutti di grande qualità. Sotto la guida di António Agrellos, il brillante direttore tecnico, Naçional è un porto estroverso, la potenza e la profondità di questo vino sono accompagnate dalle caratteristiche note portoghesi terrose, speziate e carnose, che richiedono ulteriori vent’anni per svilupparsi.