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Porto 20 Yrs Old Tawny NV 600cl

DOC | Porto | Douro | Portogallo
CHF 670.20

Altre annate

NV
Punteggi dei critici
93 Da Robert Parker
The NV 20 Year Old Tawny Port was bottled in 2016 with a bar-top cork and 132 grams per liter of residual sugar. Gloriously fresh and completely alive, this adds an extra layer of depth and concentration of flavor to the 10 Year Old, of course, but that's not the main attraction here. This has all of Noval's typical grace and elegance while the complexity level is nicely above average. Then, its bright demeanor makes its fruit lifted and drives the medley of flavors home. It persists nicely, becoming something to contemplate as well as enjoy. This is a bit on the pricey side for a 20, at least judging from the list price, but it was also one of my favorites here. I don't want to be a broken record, but remember that aged tawnies should be drunk a bit cool. This was brilliant around 58-60 degrees Fahrenheit, boring around 72.<br/>The last time I saw Noval's age-indicated tawnies, I was very impressed. Nothing has changed my mind. These are among my favorites—concentrated, classic and focused. The longer they sit in barrel, the longer they can be held, but wines with bar-top corks are not meant to be held, so dive in. They certainly don't need to be aged. Remember also: no aged tawny should be drunk anywhere near room temperature. Take it out of the fridge and let it warm in the glass. Try it at different places. See what you like best. Most would suggest that 58-62 degrees Fahrenheit will be the sweet spot, depending on the wine and your taste. Finally, the others are pretty fine, too. For a young Colheita, that 2003 has a lot of pop and concentration.
Produttore
Quinta Do Noval
Quinta do Noval è il produttore del Porto Vintage più famoso, il Naçional. Le radici di questa tenuta risalgono agli inizi del 1700. Successivamente, nel periodo della pestilenza di fine '800, Noval, invece di innestare le viti su portainnesti americani, riuscì miracolosamente a conservare il patrimonio portoghese e da qui nacque il loro vino unico "Naçional". Oggi, sotto la direzione di Christian Seely della compagnia assicurativa AXA - Millésimes, questo produttore di Porto è cresciuto, proprio come i prestigiosi Château di Bordeaux degli stessi proprietari, ad esempio Pichon-Longueville. Situato in posizione ideale nel cuore della Valle del Douro, Quinta do Noval è l'unico storico produttore di Porto che porta lo stesso nome del suo vigneto. Le ripide colline sono piantate con le varietà nobili della regione e le uve prosperano, producendo frutti di grande qualità. Sotto la guida di António Agrellos, il brillante direttore tecnico, Naçional è un porto estroverso, la potenza e la profondità di questo vino sono accompagnate dalle caratteristiche note portoghesi terrose, speziate e carnose, che richiedono ulteriori vent’anni per svilupparsi.