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Camartina 2008 75cl

IGT | Toscana | Italia
Esaurito

Altre annate

1994 2008
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The 2008 Camartina (70% Cabernet Sauvignon, 30% Sangiovese) comes across as rather understated in this vintage. Dark fruit, spices, leather and tobacco are some of the aromas and flavors that take shape in the glass. Mineral notes appear later to frame the long, vibrant finish. The 2008 shows lovely balance in a relatively subdued style for this wine. Anticipated maturity: 2013-2023. <br/><br/>It’s not exactly as though Querciabella needed to re-invent itself, the wines had been outstanding for years, but that is exactly what is happening at this historic estate in Greve. Full credit must go to proprietor Sebastiano Castiglioni for his vision, unwavering commitment to quality and hiring of Luca Currado of Vietti to oversee the project. Querciabella recently completed the acquisition of additional vineyards in Castellina, which now gives the estate land in three different villages within Chianti Classico. The new vines are part of a project underway to make a series of single-vineyard Sangioveses from the estate’s top vineyards. Within Querciabella itself, the flagship Camartina is increasingly a vehicle for Sangiovese, which frees up the Merlot for the Palafreno. It is truly impressive to see what Castiglione and Currado have managed to achieve in just a few years, especially considering the last two vintages have not been among the most favorable.
88 Wine Spectator
Reserved, this lightweight red sports cherry and strawberry flavors and earthy, spicy notes. It's held together by a tightly woven structure. Moderate length. Cabernet Sauvignon and Sangiovese. Best from 2013 through 2020. 150 cases imported. –BS
Produttore
Querciabella
Nata nel 1974 per volontà di Giuseppe Castiglioni, l'azienda vinicola Querciabella si trova tra le pittoresche colline toscane. Oggi, vanta una superficie totale di 74 ettari di Chianti Classico dislocati tra i Comuni di Greve, Panzano, Radda e Gaiole, oltre a 32 ettari lungo la costa degli Etruschi, in Maremma. Orgogliosa della propria filosofia incentrata sul rispetto della natura, Querciabella pratica una viticoltura biologica dal 1988 e dal 2000 è passata all’agricoltura biodinamica. Giuseppe ha ora passato le redini al figlio Sebastiano Coassia Castiglioni e l’azienda produce sette vini, che riflettono il carattere tipico dei diversi terroir di Querciabella: cinque di questi provengono dai tenimenti nella zona del Chianti Classico, incluso il loro vino di punta, il Camartina, un blend di Cabernet Sauvignon e Sangiovese. Querciabella è uno dei più ricercati produttori della regione e, anno dopo anno, sa coniugare sempre di più eccellenza e tipicità del territorio.