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Syrah Maroccoli 2010 75cl

IGT | Sicilia | Italia
CHF 29.20

Altre annate

2010 2011
Punteggi dei critici
90 Wine Spectator
A rich and expressive red, with green olive, rosemary, grilled beef and fig cake notes set on a silky palate and framed by supple tannins. Offers a lightly juicy, mocha-laced finish. Drink now through 2021. 13,333 cases made.
88 Robert Parker
The 2010 Syrah Maroccoli is a dark and spice-driven wine with broad aromas of dried cherry and exotic spice. The 2010 vintage offers less vibrancy than past editions of this wine. It feels slightly closed and takes a while to open. Maroccoli shows medium length with softly supportive tannins. Drink 2014-2019. <br/><br/>Diego Planeta, along with Giacomo Rallo of Donnfugata and Lucio Tasca d’Almerita, is one of the three founding fathers of the “Sicilian wine renaissance” sparked 10 to 15 years ago. Cousins Francesca, Santi and Alessio Planeta hold the reigns to the estate today and have developed one of the most innovative and modern wine entities in Italy (they are among the most “liked” wineries on Facebook). The Planeta family boasts a gifted hand in marketing and their hard work has only helped to develop the “Sicily” brand within the many foreign markets they penetrate. Enormous credit goes to them. Although Planeta’s wines are always impressive, I was less enthused by this set of new releases. The entry-level products represent excellent value, but the top tier wines (including a wine I love very much, Santa Cecilia) are not at their peak performance.<br/><br/>
Produttore
Planeta
Planeta ritiene che ogni terroir meriti la propria cantina e ciò ne fa uno dei pochi produttori della Sicilia a possedere tenute in tutta l'isola. Possiede infatti sei tenute vinicole: Feudo di Mezzo sull'Etna, Buonivini a Noto, Dorilli a Vittoria, Dispensa a Menfi, Ulmo a Sambuca di Sicilia e La Baronia a Capo Milazzo. Fondata nel 1995, l'azienda Planeta ha raggiunto rapidamente una fama profondamente radicata come produttore di vini di qualità. Attualmente, i cugini Alessio, Francesca e Santi Planeta gestiscono l'attività, ma hanno alle spalle una lunga storia familiare di grandi agricoltori siciliani. Di conseguenza, le procedure innovative di vinificazione si combinano con il know-how rituale che rende i vini focalizzati sui dettagli, mai affrettati. Le sei tenute separate formano oltre 360 ettari di vigneti, impiantati con varietà autoctone: Grecanico, Carricante, Moscato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese e Nero d'Avola, nonché varietà classiche francesi come Chardonnay, Syrah, Merlot e Cabernet.