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Montevetrano 2011 300cl

IGT | Colli di Salerno | Italia
CHF 259.45
Punteggi dei critici
94 James Suckling
This is a racy and beautiful red with spices, dark fruits and a smoky, light vanilla undertone. It's full-bodied but super polished. Very fine tannins. Flavors go on for minutes. A beauty now but much better in 2015 when the tannins soften. A blend of merlot and aglianico.
92 Robert Parker
The 2011 Montevetrano is an IGP blend of 50% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 30% Aglianico. It is the quintessential "super Campania" wine and has enjoyed world wide fame thanks to this fact. The 2011 vintage opens to a dark, brooding appearance and thick aromatic layers that peel back one item at a time. You'll recognize tones of cured meat, sandalwood, Spanish cedar, cinnamon, ripe fruit and blackberry preserves. The 2011 vintage heat is evident here. The tannins are soft and sweet. This is an impressive wine, but it needs more time to find full integration.  Silvia Imparato and her family run this five-hectare vineyard in the Contrada Montevetrano, located in the province of Salerno. She works with consulting enologist Riccardo Cotarella and the estate was founded in 1991. The Campania Aglianico Core is a new wine that sees fruit sourced from vineyards in Guardia Sanframondi (In Benevento) as well as San Cipriano Picentino (in Salerno).
92 Robert Parker
The 2011 Montevetrano is an IGP blend of 50% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 30% Aglianico. It is the quintessential "super Campania" wine and has enjoyed world wide fame thanks to this fact. The 2011 vintage opens to a dark, brooding appearance and thick aromatic layers that peel back one item at a time. You'll recognize tones of cured meat, sandalwood, Spanish cedar, cinnamon, ripe fruit and blackberry preserves. The 2011 vintage heat is evident here. The tannins are soft and sweet. This is an impressive wine, but it needs more time to find full integration.  Silvia Imparato and her family run this five-hectare vineyard in the Contrada Montevetrano, located in the province of Salerno. She works with consulting enologist Riccardo Cotarella and the estate was founded in 1991. The Campania Aglianico Core is a new wine that sees fruit sourced from vineyards in Guardia Sanframondi (In Benevento) as well as San Cipriano Picentino (in Salerno).
91 Wine Spectator
This dark, compact red boasts cassis, blackberry reduction, cedar and grilled herb notes on a full frame, with assertive woodsy tannins marking the spicy finish. Best from 2014 through 2020. 2,500 cases made.
91 Wine Spectator
This dark, compact red boasts cassis, blackberry reduction, cedar and grilled herb notes on a full frame, with assertive woodsy tannins marking the spicy finish. Best from 2014 through 2020. 2,500 cases made.
Produttore
Montevetrano di Silvia Imparato
Vino campano di eccellenza , il Montevetrano irrompe sul palcoscenico enologico nel 1995, guadagnandosi da subito gli onori delle cronache. La fotografa italiana Silvia Imparato agli inizi aveva solo 4 ettari di viti a sud di Napoli e nel 1991 produceva solo una piccola quantità di vino. Incoraggiata dai risultati, assunse il viticoltore Riccardo Cotarella per coadiuvarla nell’annata 1992. Nel 1995 Robert Parker ha recensito le annate dal 1991 al 1993 attribuendo un punteggio elevato e definendo il vino come “Sassicaia del Sud”. Questo riconoscimento ha dato visibilità internazionale al vino, che oggi è particolarmente apprezzato e ricercato. Il vigneto si estende su un pendio rivolto a sud, con suoli ghiaiosi e, mentre il primo vino d’annata è stato 70% Cabernet e 30% Aglianico, il blend è oggi più tipicamente 60% Cabernet, 30% Merlot e 10% Aglianico. Agli inizi sono state prodotte solo 1’000 bottiglie, mentre oggi la produzione si aggira attorno alle 30.000 bottiglie. L’area a vigneto è cresciuta da 4 a 6 ettari e si pensa di incrementarla incrementarla a 11 ettari nel prossimo futuro. L’espansione avrà fine quando la produzione raggiungerà le 50.000 bottiglie.