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Riesling Clos St. Hune 2006 75cl

AOC | Alsace | Francia
Esaurito

Altre annate

2006 2007
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
Fresh lime, yellow plum, musk, and intimations of chalk dust in the nose of Trimbach’s 2006 Riesling Clos Ste-Hune usher in a strikingly fresh, firm palate possessed of meat stock and game-like animal undertones. This bottling of barely over 12.5% in alcohol is much more tightly-stitched than the corresponding Frederic Emile, and finishes with penetrating, bright length, combined with overtly crushed stone minerality. No Alsace 2006 of my experience can top this for focus, clarity, or long-term (I would estimate 12-15 years’) aging potential, although the Frederic Emile is in its very different way more striking, as well as more fun to drink now. ”The yeasts were very efficient in 2007,” notes Jean Trimbach, pointing to a collection of wines several of which are below one gram in residual sugar. The grapes and people did good work, too: I cannot recall a collection at this address that was more consistently fine. Only three special bottlings were essayed by Trimbach in 2006, all Riesling, of which the Frederic Emile and Clos Ste. Hune are among the high points of this vintage in Alsace.
93 Wine Spectator
Bright and focused, with bracing acidity and a strong undercurrent of saline minerality. Flavors of quince, green pear, lemon verbena and dried apricot wrap around the minerally core, but it takes hold again on the finish with lots of lingering notes of white pepper, fleur de sel and hot stone. This purrs like a finely tuned Ferrari, combining both power and finesse. Drink now through 2030. 700 cases made. –AN
Produttore
Maison Trimbach
Situata nel cuore dell’Alsazia, Maison Trimbach si trova a pochi metri dal villaggio di Ribeauvillé. La sua lunga tradizione vinicola risale al 1600: la tenuta è sempre rimasta di proprietà della famiglia e oggi è gestita dalla 12ª e dalla 13ª generazione. Hubert Trimbach si occupa della viticoltura, con l’aiuto del nipote Pierre, mentre sua figlia, Anne, e l’altro nipote, Jean, gestiscono gli affari della maison. Con 40 ettari di vigneti distribuiti su più di 50 appezzamenti e sei villaggi (tra cui Bergheim, Ribeauvillé e Hunawihr), la proprietà gode dei benefici di diversi terreni, in grado di fornire l’ambiente perfetto per diverse varietà aromatiche. Maison Trimbach è specializzata in Riesling e la loro produzione è una delle migliori di Francia. I loro Riesling rivelano un’eleganza fruttata, un buon equilibrio e una delicatezza che non conoscono rivali. I vini sono imbottigliati in primavera, ma non sono immessi sul mercato fino alla piena maturazione, che può avvenire anche 7 anni dopo la messa in bottiglia.