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Gran Reserva 904 2005 75cl

DOCa | Rioja | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
96 Robert Parker
The 2005 Gran Reserva 904 is a superb blend of Tempranillo from the villages of Briñas, Labastida and Villalba with 10% Graciano from Briones and Rodezno. The grapes were destemmed and crushed and fermented in stainless steel for 18 days at 25 C. Malolactic fermentation was spontaneous and lasted 38 days. These wines are marked by a long aging in used American oak barrels following the most strict Riojan tradition; four years during which time the wine was manually racked eight times. This is usually my favorite wine from La Rioja Alta and 2005 is one of its best showings, going back to the quality of the vintages of the 1950s and 60s. The nose is very balsamic with notes of camphor, hints of mint, leather and hung game wrapped around a core of cherries in liqueur. Together it is balanced, subtle, truly elegant and classical. The palate is only medium-bodied but with great concentration of flavors that are very tasty, mineral, almost salty and framed by ultra-fine tannins and smashing balance. A great classic. This wine will be released in October 2015, a full ten years after the vintage. At this quality level this is a bargain. 150,000 bottles produced. La Rioja Alta celebrates its 125th anniversary in 2015. Last year, I only tasted three wines from La Rioja Alta and I tasted six this time. The quality is as good as ever, with superb wines from the almost-perfect 2005 vintage coming into the market. Great Rioja, as traditional as it gets, in good quantity and moderate (and often plain great) prices.
Produttore
La Rioja Alta
Il Rioja dallo stile più classico si trova a Haro, capitale della Rioja Alta, prodotto fedelmente da una delle bodegas più famose di Spagna, La Rioja Alta. Originariamente fu fondata nel 1890 da cinque famiglie del Rioja e dei Paesi Baschi, alcune delle quali possiedono ancora una quota in azienda. Nel 1996 furono fatti investimenti in un impianto di vinificazione all'avanguardia, che rappresenta ulteriormente i punti fermi della bodega: qualità, eleganza, innovazione ed evoluzione. Rinomata per alcune delle migliori Reservas e Gran Reservas tradizionali di Spagna, la bodega produce cinque vini da uve coltivate nella proprietà di 450 ettari. I vigneti sono impiantati principalmente con Tempranillo, ma si coltivano anche varietà locali come Graciano, Garnacha e Mazuelo, che sono parti essenziali dell'identità dei vini. I Gran Reservas 904 e 890 trascorrono da cinque a otto anni di invecchiamento in botti di rovere americano, seguendo le più rigorose tradizioni del Rioja. I risultati finali sono assemblaggi equilibrati e intensi di Tempranillo.