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Brunello di Montalcino 2008 150cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscana | Italia
Esaurito

Altre annate

2008
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
La Poderina’s 2008 Brunello di Montalcino is one of the most delicious wines of the vintage. Freshly cut roses, red berries, cloves and mint are all woven together in a fabric of unusual class. Layers of fruit continue to develop, leading to a rich, creamy finish that is striking in its beauty. A relatively big, fruit-driven wine, the 2008 is all about balance. In this style, it is easily one of the very finest wines made in Montalcino. I have to say, it is also one of the most joyous, exuberant wines I tasted during my week in Montalcino. The 2008 was aged 60% in cask and 40% in barrel for 12 months, followed by another 12 months all in cask. Anticipated maturity: 2015-2023.  La Poderina is one of my favorite Montalcino properties. It’s great to see the estate back on track after what seemed like a few uneven vintages. All of these new releases are highly recommended. As always, the house style is exuberant and flashy, yet the wines boast impeccable balance.
90 Wine Spectator
Fresh and lively, with a rich texture, showing cherry, plum and spice aromas and flavors. The tannins are present but not intrusive, with a mouthwatering, minerally finish. Best from 2016 through 2029. 4,167 cases made.
Produttore
La Poderina
Situata a Castelnuovo dell’Abate, nella zona del Montalcino, La Poderina fa parte del gruppo Tenute del Cerro SpA, di proprietà del maggiore gruppo assicurativo europeo. La Poderina fu fondata nel 1988 e oggi vanta una superficie di 50 ettari, 20 dei quali impiantati a vigneti. La produzione si concentra principalmente su una reinterpretazione del vino rosso più famoso della regione, il Brunello, e i vigneti, che si trovano nella parte sud-occidentale di Montalcino, sono impiantati principalmente a Sangiovese. I vini che ne derivano sono eleganti ma corposi, con un equilibrio senza pari.