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Conteisa 2011 75cl

DOC | Langhe | Piemonte | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
The 2011 Langhe Nebbiolo Conteisa is an irresistible wine with enormous depth, beauty and penetration. It sweeps over the palate in opulent waves with dark fruit, spice, leather and grilled herbs. It also shows a distinct balsam personality with cola and dried violets that give the wine a beautiful sense of aromatic lift and buoyancy. Langhe Conteisa is made with Nebbiolo (and a tiny part Barbera) from the Cerequio vineyard in La Morra. The 2011 vintage is slightly broader than past vintages, but this wine promises a long drinking evolution regardless.  My meeting with Angelo and Gaia Gaja revealed a few surprises including a fascinating look at the 1996 Langhe Gaia & Rey Chardonnay tasted from magnum. Gaja's long-time winemaker, Guido Rivella retired last year. He had consulted with the Gaja family since 1970 and today Alessandro Albarello has taken over as winemaker. One subtle change in approach concerns the DOCG Barbaresco. In the past, the wine represented a blend of fruit from 14 vineyards. With the 2012 edition, that number has been taken down to eight instead in an effort to better underline the wine's territorial identity. Gaia Gaja describes this break from tradition as "a very difficult decision" to make.
Produttore
Gaja
Il Barbaresco non sarebbe lo stesso senza la fama iconica di Gaja. Questa antica tenuta non solo ha attirato l'attenzione in tutto il mondo sulla regione, ma ha anche mostrato la qualità raggiungibile non solo con il Nebbiolo, ma anche con varietà "esterne". La storia è iniziata oltre 150 anni fa, quando Giovanni Gaja fondò la cantina nel 1859 per accompagnare il cibo nel suo ristorante. Oggi la società è gestita dalla quarta e quinta generazione, Angelo Gaja e i suoi figli. Nel corso degli anni, il nome Gaja è cresciuto per rappresentare non solo una qualità eccezionale, ma sapori unici e intriganti che sono diversi da tutti gli altri della regione. I vini da singolo vigneto sono un assemblaggio di Nebbiolo e Barbera, come tutti i vini prodotti prima dell'introduzione della denominazione DOCG. Questa denominazione fu stabilita nel 1966 e i vini devono essere Nebbiolo al 100%. Per questo motivo Gaja declassò la maggior parte dei suoi vini da singolo vigneto e acquisì invece la denominazione Langhe Nebbiolo DOC, allo scopo di raggiungere lo stile specifico desiderato. Gaja produce attualmente un totale di dodici diversi vini piemontesi, nonché sette vini toscani a Montalcino e Bolgheri.