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La Ricolma 2018 75cl

IGT | Toscana | Italia
CHF 204.30

Altre annate

2018 2019
Punteggi dei critici
99 Vinous
The 2018 La Ricolma is a wine of incredible finesse. To be sure, the 2018 doesn't quite haver the explosive depth or intensity of either the 2015 or 2016, but it makes up for that with its persistence and nuance. Dark cherry jam, licorice, spice, menthol and sage all meld together effortlessly as the 2018 starts to open up with a bit of aeration. The 2018 spent 22 months in French oak, about 35% new.
97 Robert Parker
The San Giusto a Rentennano 2018 La Ricolma is an absolute stunner. This iconic expression of Merlot opens to rich and velvety concentration with lots of black intensity. Italians might call it "una bomba," or a veritable bomb of fruity bounty and beauty. The organic grapes are fermented in steel over 18 days and aged in French barrique for up to 22 months. This rather straightforward winemaking methodology results in profound fruit purity and persistence. The tannins are still tight and grippy, and this is a more controversial point that I discovered across many of the wines I tasted from 2018. You'll need to give this wine more time to evolve and soften. Production is 5,994 bottles, 315 magnums and 33 double magnums.
Produttore
Fattoria San Giusto
Situato nella zona Chianti Classico più a sud, San Giusto a Rentennano era un monastero medievale di monache Circestensi e fu chiamato San Giusto alle Monache. La sua parte più antica fu costruita nei primi anni del 13º secolo ed oggi alcune porzioni delle fortificazioni di allora ancora esistono, inclusi i suoi parapetti merlati e massicce mura barbacane e volte sotterranee, che sono oggi vengono utilizzate come sue cantine d’invecchiamento. Nel 1957, la tenuta è stata ereditata da Enrico Martini di Cigala e nel 1992 è passata ai suoi figli, che adesso gestiscono la proprietà. Questa impressionante tenuta è composta da 160 ettari (certificati organici nel 2009) e gode di un microclima che à caratterizzato da considerevoli differenze di temperatura fra giorno e notte, il che permette alle uve di giungere ad un ottimo stato di maturazione. La tenuta produce due Chianti Classici oltre ad IGT, incluso il Percarlo, un vino 100% Sangiovese proveniente dalle loro viti migliori e a minore raccolto.