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Puligny Montrachet les Pucelles 2005 75cl

AOC Premier Cru | Côtes de Beaune | Borgogna | Francia
CHF 670.20
Punteggi dei critici
92 Robert Parker
While 2005 marks the vintage when premature oxidation began to make extensive depredations in the Leflaive cellars, this bottle of the 2005 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles was actually quite reductive on opening, unfurling in the glass with notes of mandarin oil, wheat toast, pear and pastry cream as its gentle leesiness dissipated. On the palate, the wine is full-bodied and quite textural, with chewy, almost phenolic extract and good length, nicely balanced in this sometimes-blowsy vintage. My only criticism would be that in personality this bottle seemed to nod more to Meursault than Puligny.
92 Robert Parker
While 2005 marks the vintage when premature oxidation began to make extensive depredations in the Leflaive cellars, this bottle of the 2005 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles was actually quite reductive on opening, unfurling in the glass with notes of mandarin oil, wheat toast, pear and pastry cream as its gentle leesiness dissipated. On the palate, the wine is full-bodied and quite textural, with chewy, almost phenolic extract and good length, nicely balanced in this sometimes-blowsy vintage. My only criticism would be that in personality this bottle seemed to nod more to Meursault than Puligny.
Produttore
Domaine Leflaive
Oggi Domaine Leflaive è nelle mani della quarta generazione, Brice de La Morandière, il nipote del fondatore Joseph Leflaive. Negli anni '20, Joseph si prese la grande responsabilità di reimpiantare, ampliare e migliorare le viti di famiglia a Puligny-Montrachet. Accelerando negli anni Sessanta e Settanta sotto la direzione di Vincent, figlio di Joseph, la fama della tenuta è esplosa: concentrandosi maggiormente sulla qualità, da quel momento i vini sono diventati estremamente ricercati. Ogni generazione ha portato successi. Con la figlia di Vincent, la defunta Anne-Claude, la tenuta è divenuta un produttore biodinamico, enfatizzando ulteriormente la produzione già di alta qualità. I metodi biodinamici aiutano a riflettere gli elementi del terroir, che si svelano nei vini equilibrati e strutturati. Conosciuto come il miglior produttore di vini bianchi di Borgogna, i suoi vini hanno una brillante limpidezza e purezza, con caratteristiche complesse.