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Montrachet 2009 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Borgogna | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
88 Robert Parker
The 2009 Puligny Montrachet comes across as a bit more taut than the Bourgogne. It shows good depth and minerality in a slightly lean, and surprisingly inward style for the year. This is a pretty, understated wine, but there is little of the radiance or exuberance of the year in the glass. The Puligny-Montrachet is made from a number of parcels in the villages that are vinified and aged separately and blended prior to blending. Anticipated maturity: 2012+. Domaine Leflaive is one of the pioneers in biodynamic viticulture in Burgundy. The first experiments began in 1990 and by 1997 all of the vineyards had been converted to biodynamic farming. Winemaker Eric Remy describes the 2009 growing season in considerable detail. The winter was long but mild. The last frost occurred on March 23. Temperatures were normal until the last week of the month, when the weather turned warmer. Flowering began on May 22. The rest of the spring and summer were warm, while a big storm in mid-July dropped 8cm of rain. The rest of the summer was quite warm. The harvest began on September 5, about ten days earlier than normal. Average yields were around 45 hectoliters per hectare. The wines were aged for 12 months in oak followed by 6-8 months in steel. New oak ranged from 10% for the Bourgogne, 15% for the villages, 20% for the premier crus and 25% for the grand crus. The 2009s were bottled between April and June 2011.
Produttore
Domaine Leflaive
Oggi Domaine Leflaive è nelle mani della quarta generazione, Brice de La Morandière, il nipote del fondatore Joseph Leflaive. Negli anni '20, Joseph si prese la grande responsabilità di reimpiantare, ampliare e migliorare le viti di famiglia a Puligny-Montrachet. Accelerando negli anni Sessanta e Settanta sotto la direzione di Vincent, figlio di Joseph, la fama della tenuta è esplosa: concentrandosi maggiormente sulla qualità, da quel momento i vini sono diventati estremamente ricercati. Ogni generazione ha portato successi. Con la figlia di Vincent, la defunta Anne-Claude, la tenuta è divenuta un produttore biodinamico, enfatizzando ulteriormente la produzione già di alta qualità. I metodi biodinamici aiutano a riflettere gli elementi del terroir, che si svelano nei vini equilibrati e strutturati. Conosciuto come il miglior produttore di vini bianchi di Borgogna, i suoi vini hanno una brillante limpidezza e purezza, con caratteristiche complesse.