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DRC Corton 2011 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Borgogna | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
The 2011 Le Corton Grand Cru was picked on 2nd September at 23.36hl/ha. It has a fragrant bouquet, perhaps the most refined since Aubert de Villaine and his team took guardianship of the vineyard. Leaving the wine to unfurl over ten minutes, there are subtle ferrous notes that surface with passing moments, hints of wild mushroom infusing the brambly red fruit. The palate is crisp on the entry with hints of bitter cherry and a touch of white pepper. The tannins are quite stern here, lending this more masculinity compared to the previous two vintages. The finish is conservative and linear with superb length, completing what is a very fine, upstanding Corton. 460 cases produced. Drink 2016-2028.
94 Robert Parker
The 2011 Le Corton Grand Cru was picked on 2nd September at 23.36hl/ha. It has a fragrant bouquet, perhaps the most refined since Aubert de Villaine and his team took guardianship of the vineyard. Leaving the wine to unfurl over ten minutes, there are subtle ferrous notes that surface with passing moments, hints of wild mushroom infusing the brambly red fruit. The palate is crisp on the entry with hints of bitter cherry and a touch of white pepper. The tannins are quite stern here, lending this more masculinity compared to the previous two vintages. The finish is conservative and linear with superb length, completing what is a very fine, upstanding Corton. 460 cases produced. Drink 2016-2028.
Produttore
Domaine de la Romanée Conti
La tenuta vinicola più iconica non solo della Borgogna, ma di tutta la Francia, se non del mondo intero. Con il monopolio dei due vigneti più grandi - Romanée-Conti e La Tâche - e con una generosa quantità di altri vigneti a Vosne-Romanée e oltre, la tenuta si è assicurata da lungo tempo uno status venerato, pur essendo totalmente discreta e perfino modesta. La Casa è di proprietà delle famiglie Villaine e Leroy-Roch, con Aubert de Villaine alla guida della tenuta fin dal 1974, ma può far risalire le proprie radici al XIII secolo, quando i monaci di Saint-Vivant piantumarono le prime viti. La tenuta è biologica dagli anni Ottanta e biodinamica dagli anni Novanta. Indubbiamente, è anche la tenuta più famosa nella regione ad adottare (e ad averlo sempre fatto) la fermentazione a grappoli interi, una tecnica tradizionale sempre evitata da Henri Jayer, ma che in anni recenti ha ispirato molti altri viticoltori. Allen Meadows, probabilmente l’esperto di Borgogna e il critico più competente del mondo, ha dato un punteggio perfetto a un solo vino: il Romanée-Conti del 1945.