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IX Proprietary Red Estate 2007 75cl

Napa Valley | California | Stati Uniti d'America
Esaurito
Punteggi dei critici
100 Robert Parker
The staggeringly rich, complex, harmonious, impeccably well-balanced 2007 IX Proprietary Red Estate (1,400 case produced) exhibits aromas of spring flowers, cedarwood, Asian spices, licorice, blueberries, and blackberries. A distinct liqueur of minerals buttresses the full-bodied, massive concentration, giving an overall impression of elegance, purity, and harmony. This is another seamless tour de force in winemaking. It should drink well for 25 or more years. Colgin’s 2007s, which include their final vintage of Cabernet Sauvignon from the Herb Lamb Vineyard, are all extraordinary, world-class wines. The change in winemakers from Mark Aubert to Allison Tauziet has gone very smoothly, and was made easier by the retention of the highly respected French wine consultant, Dr. Alain Raynaud, who told me that tasting Colgin’s 2007s gave him his greatest emotional high since he tasted the Chateau Pavie 2000! The 2008s will not be available until 2011, but it appears to be a very successful vintage for Colgin. The crop was tiny, and there were no frost issues, but several heat spikes did occur. Both Allison Tauziet and Alain Raynaud thought that the small berries provided powerful fruit intensity.
97 Wine Spectator
Classy, intense and vibrant, full-bodied and layered, with wonderful balance, this red delivers vivid blackberry, wild berry, mineral, anise and dusty, cedary oak flavors that are trim and focused, yet expansive, as they unfold. Ends with a long, detailed finish. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Best from 2011 through 2021. 1,500 cases made. –JL
Produttore
Colgin Cellars
Una delle varie case vinicole di culto emerse nei primi anni Novanta nella Napa Valley, Colgin Cellars è stata fondata nel 1992 da Ann Colgin e dall’allora marito Fred Schrader (Schrader ha poi fondato un’altra casa vinicola di culto, cui ha dato il proprio nome). Ann Colgin allora acquistava le uve dal vigneto Herb Lamb e con Helen Turley come enologa produceva il vino in una vineria cooperativa di Napa (annate 1992-1997). A un certo punto, i proprietari del vigneto non vendettero più le uve per fare il proprio vino; di conseguenza, dovendo trovare una nuova fonte di uve, nel 1997 Ann Colgin acquistò la tenuta di Tychson, ristrutturando la casa e ripiantando i vigneti a uve da vino per la prima volta dal Proibizionismo. Nel 1998, la Colgin espanse ulteriormente la proprietà acquistando la tenuta IX, ovvero il luogo in cui oggi troviamo le attuali strutture di vinificazione. Oggi, la Colgin Cellar produce quattro vini: il IX Estate Napa Valley Red Wine; il IX Estate Napa Valley Syrah; il Cariad, un assemblaggio di Bordeaux da vigneti selezionati posseduti e gestiti da David Abreu; il Tychson Hill Vineyard Cabernet Sauvignon.