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Syrah Liandra 2006 75cl

McLaren Vale | Australia del Sud | Australia
CHF 64.85
Punteggi dei critici
97 Wine Spectator
Velvety and terrifically focused, this delivers a laser beam of blueberry, boysenberry and plum, with hints of allspice and pepper that mingle effortlessly as they come shooting across a bed of very fine-grained tannins. Lingers enticingly for a long, long finish. Drink now through 2020. 500 cases imported. –HS
93 Robert Parker
The 2006 Syrah Liandra Vineyard is also precocious but with a bit more complexity than the Baker’s Gully. <br/><br/>Roman Bratasiuk’s Clarendon Hills is one of the world’s great wine estates. The wines are all 100% varietal, produced from Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, and Syrah. The vineyards are all ungrafted, planted on their own roots, most of them with very old vines. Only French oak is utilized, seasoned barrels for the Grenache, 100% new for the Merlot and Cabernets, and 50-100% new for the Syrahs depending upon the vineyard. The wines typically spend 18 months in oak prior to bottling without fining or filtration. All of the above 2006 bottlings were reviewed from barrel samples in Issue 173. The vintage was an excellent one, not quite as exceptional as 2005, but there may be cases in which selected 2006s may eventually outshine their 2005 counterparts. All of the 2006s fell within their predicted ranges (mostly near the high end) so I will keep my comments brief. Clarendon Hills 2006 Syrahs are superb. They appear to be less structured and more forward than the 2005s and will be more approachable early on. As an aside, Clarendon Hills’ USA importer does not bring in the Onkaparinga Grenache and Syrah cuvees. In Issue 173 I rated the Onkaparinga Grenache (92-95) and the Onkaparinga Syrah (92-95).<br/><br/><br/>
Produttore
Clarendon Hills
Clarendon Hills è una delle più grandi cantine del mondo e fu fondata nel 1990 dal geniale enologo Roman Bratasiuk a Clarendon, nell'Australia meridionale. Basandosi esclusivamente sul palato raffinato di Bratasiuk, la tenuta segue attentamente ogni passo del processo di vinificazione, dalla vite alla bottiglia. Robert Parker ne ha evidenziato i successi nel 1996, assegnando loro il riconoscimento "Wine Producer of the Year", e ha anche descritto la prima commercializzazione dell'Astralis nel 1994 come un "vino più importante, più denso e più concentrato del Grange". Questo Syrah in purezza, non filtrato né chiarificato, è ricco di frutti maturi e invecchiato in rovere francese; l'Astralis aumenta in profondità e dimensione con l'età, fenomeno insolito per la regione. Si tratta di un vino senza tempo e come Grand Vin è anche uno dei più ricercati, classificandosi tra i primi 100 vini del secolo. Oggi Alex e Adam Bratasiuk continuano a seguire le orme del padre: Adam si concentra sulle pratiche vinicole, mentre Alex gestisce la tenuta. Questo apprezzato produttore australiano crea anche altri rossi eccezionali, tra cui Syrah, Grenache e Cabernet Sauvignon.