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Lucia 2009 75cl

St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
97 Wine Spectator
Violets and dark berries, with loads of aromas. Full-bodied, with a gorgeous core of sweet and ripe fruit. Long and dense, yet stylish. 10 acres. Next to Clos Fortet. 90 percent Merlot and 10 percent Cabernet Franc. Score range: 94-97 ?JS
92 Robert Parker
This is a solidly made, modern-style St.-Emilion from nearly eight acres of vineyards, with one parcel planted in 1901. Yields were just 25 hectoliters per hectare, and the wine hit 13.8% alcohol. Consultant Stephane Derenoncourt teams up with proprietor Michael Bortolussi to produce this rather showy, flamboyantly styled St.-Emilion with an opaque ruby/purple color, plenty of sweet plum, black currant, and black cherry fruit with some licorice, roasted herbs, and sweet oak. An intense 2009, this wine has good acidity, high but ripe tannin, and should drink well for 15 or more years. (Tasted two times.)
Produttore
Château Lucia
Château Lucia è una piccola proprietà di 3 ettari di Saint-Émilion che in origine si chiamava Château Lucie. L’annata 2001 segna il debutto col nome Lucia. La proprietà appartiene a Michel Bortolossi che ha immediatamente assunto Stéphane Derenoncourt per realizzare i vini. Le sue viti sono tra le più vecchie di Bordeaux, con alcune che risalgono agli inizi del Novecento. Il vino di Château Lucia è uno dei più artigianali a Bordeaux, caratterizzato da una meticolosa selezione manuale prima della fermentazione. Dopo la fermentazione in piccole vasche di rovere aperte, il vino è affinato in botti di rovere francese, di cui il 60% nuove. Come molti dei vini di Derenoncourt, Lucia ha uno stile moderno con una notevole concentrazione e una ricca stratificazione di frutta e spezie