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Les Ormes de Pez 2016 900cl

AOC | St. Estephe | Bordeaux | Francia
CHF 810.75

Altre annate

2016 2022
Punteggi dei critici
94 James Suckling
The dark berries, sandalwood and cedar aromas are certainly memorable. Full-bodied, dense and rich in the center palate with ripe, polished tannins and a long, flavorful finish. Dense and powerful. Try after 2025.
92 Wine Spectator
This is nicely coiled up, with damson plum, raspberry and bitter cherry coulis flavors held in check for now by vivid savory, lilac and iron notes. Features length, cut and drive, so cellar to let this round into form. Displays a textbook St.-Estèphe profile, with pleasant austerity on full display. Best from 2022 through 2032. — JM
92 Wine Spectator
This is nicely coiled up, with damson plum, raspberry and bitter cherry coulis flavors held in check for now by vivid savory, lilac and iron notes. Features length, cut and drive, so cellar to let this round into form. Displays a textbook St.-Estèphe profile, with pleasant austerity on full display. Best from 2022 through 2032. — JM
91 Robert Parker
The 2016 Ormes de Pez is deep garnet-purple in color with red and black currants, earth, sage and chargrill on the nose. The palate is medium-bodied, refreshing and chewy with an herbal lift.
91 Robert Parker
The 2016 Ormes de Pez is deep garnet-purple in color with red and black currants, earth, sage and chargrill on the nose. The palate is medium-bodied, refreshing and chewy with an herbal lift.
Produttore
Château Les Ormes de Pez
Situato nella regione di Saint-Estèphe, Château Ormes de Pez prende il proprio nome dal villaggio in cui si trova: Pez. La prima parte del nome significa “olmo”, che è la pianta che decora l’etichetta. La tenuta risale al XVIII secolo, ma alla fine degli anni Venti è stata acquistata dalla famiglia Cazes di Château Lynch Bages. I suoi 38 ettari sono ampiamente dispersi su differenti terroir, con circa un terzo su ghiaia e argilla, un terzo su ghiaia e sabbia e un’altra parte su pura ghiaia, vicina a Tronquoy-Lalande. I vigneti sono piantumati a Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (33%), Cabernet Franc (10%) e Petit Verdot (2%). Per molti versi, il vino è prodotto come Lynch Bages: tradizionalmente eppure con alcune tecniche moderne che permettono alla purezza del fruttato di rimanere intatta pur conservando il carattere del terroir. È certamente uno dei vini più ricercati di Saint-Estèphe, perché tende ad avere una notevole profondità di fruttato e invecchia bene.