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Lafleur 2006 600cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | Francia
CHF 9’188.50
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
The 2006 Lafleur, which I had not tasted from bottle prior to this visit, merits 95 points. One of the vintate’s most brilliant wines, this blend of 61% Merlot and 39% Cabernet Franc is neither as dense nor complete as the 2008, but it is structured, closed, and austere (as are many 2006s at present). It reveals a plum/purple color along with a beautifully sweet nose of black and red fruits intermixed with incense as well as a steely/iron-like smell. More open on the palate than the 2008, with more obvious spice and earthy undertones, this powerful Lafleur should be drinkable in 5-7 years, and will last for three decades. <br/><br/>The tiny Lafleur vineyard, which was harvested between October 8-14, produced a wine with an atypically high percentage of Cabernet Franc. Proprietor Guinadeau stated that the Cabernet Franc was among the finest he had ever harvested. <br/>
18 Rene Gabriel
Dunkles Purpur mit lila Schimmer. Tiefes Bouquet, mineralischer Schimmer, viel reife Pflaumen, sogar ein gewisser Anhang von Dörrfrüchten. Im Gaumen eine enorme Konzentration aufweisend, innen gebündelte Gerbstoffe zeigend, rote Beeren, gekochte Kirschen, viel Kräuternoten wie Thymian und Kamille, die Adstringenz im Rachenraum zeigt einen verlangenden, eher strengen Lafleur mit einem immensen Potential. Schwierig jetzt zu bewerten. In 10 Jahren kann er bei 19/20 landen. warten (2017 - 2040)
93 Vinous
Good full, deep red. Brooding aromas of black cherry, cherry pit and licorice, plus a note that reminded me of a liqueur of flowers. Sweet, chewy and very ripe, but with restraint and focus to the youthful, mineral-driven flavors of dark fruits, licorice and pepper. This shows the cooler, medicinal cast of a classic young Lafleur and although almost surprisingly silky now, this really calls for extended cellaring.
93 Wine Spectator
This starts off very slow, then opens to violet and lilac, with crushed raspberry and strawberry. Full-bodied, with racy, intense acidity and tannins. Powerful and layered, with wonderful, subtle fruit and a long finish. Best after 2015. –JS
Produttore
Château Lafleur
Composto da soli 4,5 ettari vitati, con oltre la metà sorprendentemente piantata a Cabernet Franc, Château Lafleur è forse una delle proprietà più piccole di Pomerol, ma nonostante ciò è certamente tra le migliori. Situato sul ghiaioso altopiano di Pomerol, vicino ai fenomenali Château Pétrus e La Fleur-Pétrus, Lafleur produce vini di qualità altrettanto elevata. Sin dalla sua creazione nel 1872, Château Lafleur è rimasto di proprietà della stessa famiglia e oggi la quinta generazione è rappresentata dalla famiglia Guinaudeau, che ha preso il controllo della proprietà a metà degli anni '80. Questo coltivatore-produttore, grazie alla grande quantità di Cabernet Franc, crea vini molto strutturati che hanno la capacità di invecchiare con grazia per almeno vent'anni. Lafleur è lo splendido Grand Vin, che mette in evidenza la firma dell'azienda negli strati di frutti neri, elementi minerali e liquirizia, completati dall'opulenta ricchezza complessiva del vino.