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Punteggi dei critici
100 Wine Spectator
The nose on this already suggests a deep and contemplative wine with blackberry, dried flowers and sweet berries. Evolves to black olive and hints of asphalt. Full-bodied, with supersilky tannins and tangy, rich fruit. It really grabs hold of you and wants to tell you it?s special. Loads of ripe tannins too. Big and structured. Turns to tapenade. Score range: 97-100 ?JS
99 Robert Parker
Proprietor Denis Durantou has produced a blockbuster Pomerol from a blend of 85% Merlot and 15% Cabernet Franc, tipping the scales at just over 14.5% natural alcohol. A riveting wine, pure, elegant, but at the same time, extremely powerful and concentrated, with stunning texture, opulence and density, the tannins are abundant, and the wine certainly in need of a decade of cellaring. Fabulous creme de cassis and cherry liqueur notes are intertwined with hints of licorice, truffle, and graphite. Full and rich, but still in an infantile state of development, this wine needs to be cellared for 10 years but should keep for five decades or more. This 2009 is absolutely profound.
19 Rene Gabriel
85 %, 15 % Merlot. 19'000 Flaschen. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Intensives Johannisbeer und Blaubeerenbouquet, ein Hauch Grenadine in der Süsseanzeige und verschwenderisch viel rote Kirschen, zartes Vanillin im Hintergrund, viel Affinität zu einem gewaltigen Richebourg, Zitronenzestspuren zeigen die Frische an. Intensiver Gaumenauftritt, auch hier viel rote, reife, kleine Früchte, gut stützende Tannine die sich zu einer massiven Adstringenz formen. Zweifellos ein ganz grosser Pomerol, der aber in diesem Stadium noch recht schwer einzuordnen ist. warten (2016 - 2030)
19 Rene Gabriel
85 %, 15 % Merlot. 19'000 Flaschen. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Intensives Johannisbeer und Blaubeerenbouquet, ein Hauch Grenadine in der Süsseanzeige und verschwenderisch viel rote Kirschen, zartes Vanillin im Hintergrund, viel Affinität zu einem gewaltigen Richebourg, Zitronenzestspuren zeigen die Frische an. Intensiver Gaumenauftritt, auch hier viel rote, reife, kleine Früchte, gut stützende Tannine die sich zu einer massiven Adstringenz formen. Zweifellos ein ganz grosser Pomerol, der aber in diesem Stadium noch recht schwer einzuordnen ist. warten (2016 - 2030)
97 James Suckling
Wonderful aromas of crushed blackberries and blueberries and spices. Rose petals. Full body, with soft and velvety tannins and a juicy, fruity finish. Beautiful layers of tannins, with hints of acidity. Best after 2017.
Produttore
Château L'Eglise Clinet

Tra le migliori di Pomerol, Château L'Eglise-Clinet è una piccola tenuta bordolese con soli 5,5 ettari di Merlot e Cabernet Franc. Situato sul famoso altopiano di Pomerol, il terroir costituito da terreni ghiaioso-argillosi caratterizza lo stile di L'Eglise-Clinet, dando vita a vini concentrati, aromatici e complessi. Annata dopo annata, la qualità di L'Eglise-Clinet continua a migliorare. Il Grand Vin, L’Eglise-Clinet, è un esempio di vino della denominazione dalla splendida struttura, con una proporzione dalla densità classica. Lo Château produce anche Le Petite L’Eglise, che non è solo il secondo vino di Durantou, ma è anche l'espressione dei suoi vigneti situati su terreno sabbioso-ghiaioso. Montlandrie proviene dal terroir calcareo-argilloso della vigna di Côtes de Castillon ed è un assemblaggio di Merlot, Cabernet Franc e Cabernet Sauvignon.