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Le Clarence de Haut Brion (2nd Vin) 2010 75cl

2eme Vin | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The second wine of Haut-Brion is now called Le Clarence de Haut-Brion, and the 2010 is among the finest I have tasted there. It is a broad, powerful and more muscular wine than its cross-street rival, La Chapelle de la Mission, but all the same, it is wonderfully fresh and precise, with notes of blueberry and boysenberry as well as hints of smoke and wet stones. Endowed with gorgeous fruit, texture, purity and elegance, this relatively dense second wine demonstrates how draconian the selection process has become for the top estates in Bordeaux in recent years. The blend of this wine is 52% Merlot, 36% Cabernet Sauvignon and the rest mostly Cabernet Franc with just a touch of Petit Verdot. I would expect it to last at least 20 years, which is remarkable. Kudos to the team at Haut-Brion and to the proprietors, the Dillon family, who are now represented admirably and meticulously by Prince Robert of Luxembourg. He has made some changes, and all of them seem to have resulted in dramatic improvements to what was already an astonishing group of wines.
93 Wine Spectator
Intense, with a bold, roasted apple wood note out front and anise-infused plum and blackberry fruit surrounding the core. Lots of bramble, tar and warm stone accents course through the finish. Displays impressive range and grip. Best from 2015 through 2030. –JM
17 Rene Gabriel
Sattes Rubin mit lila Reflexen in der Mitte. Das Bouquet wirkt etwas verhaltener als beim La Chapelle, dunkle Pflaumen, weicher Ansatz. Dunkle Aromatik im Gaumen, schwarze Pflaumenschalen, eine noble Bitterkeit im Extrakt, wirkt noch leicht mehlig, hat aber gute Anlagen und weiss mit seinem Potential zu beeindrucken. Dies zu Lasten einer möglichen Frühreife, was dieser Marke eigentlich angedacht ist. (17/20). 13: Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Das Bouquet wirkt noch verhalten und auch etwas hölzern in seiner partiellen Reduktion, Buchentöne, Kaffee, helle Schokolade. Im Gaumen mit verlangendem Körper und einer Adstringenz welche nie auf einen Zweitwein schliessen würde. Also nicht zu unterschätzen. Wer ihn zu früh trinkt, wird zu viel verpassen. Kann noch einen Punkt zulegen - wie es auch der 2009er seit der Primeurprobe machte. warten (2017 - 2029)
Produttore
Château Haut Brion
Una delle quattro proprietà originarie classificate come Premier Cru nella famosa Classificazione del 1855, Château Haut-Brion è una tenuta ancora più unica per il fatto di essere stata l'unica al di fuori del Médoc a essere inclusa. Lo Château ha avuto una lunga storia nella viticoltura, ancora più antica rispetto ai suoi omologhi Médoc Grand Cru Classé, rendendo questa proprietà un vero mito di Graves. Situata appena a sud-ovest del centro della città di Bordeaux, la proprietà di 51 ettari fa parte della denominazione Pessac-Léognan. Dominata dalle viti a bacca rossa, solo 3 ettari di vigneti della proprietà sono dedicati alla coltivazione delle varietà a bacca bianca: Sémillion e Sauvignon Blanc. Oggi i proprietari sono gli stessi di Château La Mission Haut-Brion e La Tour Haut-Brion. La famiglia Dillon è rappresentata dal Principe Robert Dillon di Lussemburgo, che attualmente gestisce la tenuta. Rispetto ai Premier Cru più grandi, Château Haut-Brion ha una produzione piuttosto ridotta di rossi e bianchi meravigliosi. Il secondo vino della tenuta, Le Clarence de Haut-Brion, può quasi competere con lo squisito Grand Vin, Haut-Brion, che contiene una percentuale elevata di Merlot. Lo Château produce inoltre un Haut-Brion Blanc fermentato in botte e un secondo vino, prodotto da Haut-Brion e La Mission Haut-Brion, chiamato La Clarté de Haut-Brion.