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Certan de May 1982 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | Francia
CHF 421.60
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
The Philadelphia tasting was the finest showing yet for this wine, which has been forbiddingly tannic, backward, and broodingly difficult to assess for much of its life. In the blind tasting, I thought it was Lafleur, and came close to giving it a perfect rating. Although still youthful, it has turned the corner and is emerging from its closed state. A murky, dense, opaque garnet color is followed by spectacular aromatics of roasted herbs, smoked meats, cedar, prunes, black cherries, and black currants. Rich, powerful, and full-bodied, with a thick, unctuous texture, considerable fat and glycerin, and dazzling concentration, Certan de May has not produced a wine of such intensity, thickness, and aging potential since their 1949, 1948, 1947, and 1945. It is accessible, but do not mistake that for maturity. This 1982 demands another 5-6 years of cellaring; it should age easily for 30+ years. It is a modern day classic, and unquestionably the finest Certan de May I have ever tasted.
93 Wine Spectator
Rather closed. Very dark ruby color, with a slight amber edge. Intense blackberry, earth and chocolate aromas. Full-bodied and chewy, with lots of berry and dark chocolate flavors. Full and velvety yet slightly hard, astringent tannins. Still needs time.--1982 Bordeaux horizontal. Best after 2000. ?JS
Produttore
Château Certan de May
Certan de May è noto con il nome completo di Certan de May de Certan ed è situato proprio accanto al famoso Vieux Château Certan, di cui fece parte fino al 1858, anno in cui le proprietà vennero divise. La famiglia May era un clan scozzese di nobili origini che si era stabilito nella zona secoli prima. Quando la dinastia si estinse nel 1925, lo château venne acquistato da André Badar, padre dell’attuale proprietario. La proprietà è di dimensioni ridotte persino per Pomerol, con soli 5 ettari che sono impiantati a Merlot (70%), Cabernet Franc (25%) e Cabernet Sauvignon (5%). Benché sia in mano alla famiglia Barrau-Badard dalla grande depressione del 1929, attualmente lo château è gestito dall’azienda JP Moueix, che sovrintende alle operazioni di viticoltura, vinificazione e distribuzione. Siccome è un marchio meno noto, può rivelarsi un buon affare.