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Cheval des Andes 2021 500cl

Mendoza | Mendoza | Argentina
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
The 2021 Cheval des Andes is seductive and savory on the nose, leading with pure, earth-tinged aromas of pipe tobacco, turned soil, dried herbs and rich yet composed dark fruits. Exotic, dark spice notes and a pleasantly integrated framing of new oak accents appear with further aeration. The palate is deliciously supple and impressively layered, with a harmonious, long and ever-expanding finish that highlights extreme delicacy. The tannins are persistent yet composed, gently yet persistently lengthening the finish and melding nicely with the vibrant acidity underneath—a beautiful combination of savory charm, serious depth and focused intensity. It's a blend of 49% Cabernet Sauvignon, 48% Malbec and 3% Petite Verdot that spent an average of 12-13 months in 50% barrique, 30% demi-muid and 20% foudre.
97 James Suckling
Complex aromas of blueberries, pie crust, fresh flowers and currant bush with hints of baking spices like nutmeg. Medium- to full-bodied with extremely fine tannins that are integrated and gorgeous. Graceful and refined, with super length. Interestingly, 20% of the wine was aged in large oak casks (2,500 liters), mostly from Slovenia. Try after 2027 but a joy to taste now.
97 Vinous
Produttore
Cheval des Andes
Cheval des Andes è un'imponente tenuta, sintesi del vecchio mondo di Saint-Émilion, situata lungo i terroir d'altura dell'Argentina. Rappresenta anche la prima e unica partnership della tenuta Premier Grand Cru Château Cheval Blanc. Il responsabile, il defunto Pierre Lurton, si avvicinò a Terrazas de los Andes nel 1999, proponendo un progetto di vini di alta gamma. Tra le colline della cordigliera delle Ande, il vigneto di 50 ettari è impiantato con cinque varietà di uva: Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot e Petit Verdot. Su una delle più grandi proprietà argentine della regione, Luján de Cuyo, le uve vengono raccolte a mano e fermentate in botti di rovere per 18 mesi prima dell'assemblaggio. Con pratiche di savoir-faire locale nel vigneto e tramite meticolosi metodi di vinificazione francesi, il vino risultante è il meglio dei due mondi. Riconosciuto come "Grand Cru del Nuovo Mondo", Cheval des Andes, secondo Lurton stesso, è un "vino esotico con un tocco bordolese".