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Champagne Extra Brut Millésime 2007 75cl

AOC | Côte des Blancs | Champagne | Francia
Esaurito

Altre annate

2003 2007
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
Whereas Selosse's vintage bottling was formerly derived exclusively from Avize, the 2007 Extra-Brut Millésime is the first that draws on all the estate's holdings, with the vins clairs chosen in a blind tasting. Wafting from the glass with aromas of yellow apple, toasted almonds, nougat, shortbread, warm spices, honeycomb and white flowers, it's full-bodied, layered and multidimensional, with incisive acids, chalky structure and a tensile profile. A bottle drunk in Burgundy several weeks after my visit to the domaine was just as striking.
96 Vinous
On to the wines. I upset one or two of this parish by blaspheming against Jacques Selosse when I recounted how one bottle performed. I make no apologies for that. I criticize when I see fit and praise likewise, which is what I will do here. The 2007 Extra Brut Millésime Grand Cru sings like a choirboy in an empty cathedral. Limpid straw in hue, it presents a bouquet of lanolin, crème brûlée and acacia honey scents, with just a light oxidation underneath, here lending complexity. There is a slight viscosity at opening, along with fleeting glimpses of orange pith and apricot. A subtle bitter edge imparts tension on an ebullient, saline finish that lingers in the mouth. This is a brilliant Champagne and, lo and behold, unlike last time, everyone finished their glasses.
Produttore
Champagne Jacques Selosse
Una delle vere icone della Champagne, la Maison di Champagne Jacques Selosse ha preso d'assalto la regione, superando le tradizioni del passato con la forza delle nuove idee e del lavoro duro. La Maison fu fondata nel 1949 da Jacques Selosse, ma è il figlio Anselme il responsabile del rinnovamento più recente di questo Champagne. Dalla fine degli anni Settanta, Anselme gestisce la tenuta di Avize e, portando avanti la reputazione del padre, è diventato uno dei vinificatori più affascinanti della denominazione. È una persona unica, magnetica, che affronta il vino con un approccio borgognone, che include la bassa resa dei vigneti e la viticoltura biologica per ottenere i frutti più puri e più intensi. I suoi processi radicali di vinificazione utilizzano botti di rovere nuove e usate per fermentare ogni vino di base separatamente. Coltivati su 35 lotti diversi, i suoi 7,5 ettari spaziano nella maggior parte della denominazione: appezzamenti a Chardonnay nella Côte des Blancs (Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger) e alcune parcelle sulla Montagna di Reims, dedicate alla coltivazione del Pinot Noir, oltre che ad Aÿ, Ambonnay e Mareuil-sur-Aÿ. Questo produttore piuttosto piccolo crea alcuni tra gli Champagne più interessanti e originali di Francia.