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Haut Bailly 2010 150cl

Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
Deep plum/purple, Haut-Bailly’s 2010 required some coaxing to appreciate its subtle notes of barbecue smoke, lead pencil shavings and creme de cassis as well as its touches of pomegranate and forest floor. The oak is pushed far into the background and the tannins are extremely silky, but the intensity of the wine is profound and the finish lingers for close to 55 seconds. This wine is ripe yet delicate, powerful yet stylish, and essentially resembles a remarkable fashion design from a house of haute couture. This wine needs a good 7-8 years of bottle age and should keep for 40-50+ years. <br/><br/>This quintessential example of pure finesse, elegance, harmony and delicacy is combined into a wine that lingers intensely with near-perfect poise and character. Haut-Bailly’s ethereal character is virtually unmatched in Bordeaux. Normally, general manager/winemaker Veronique Sanders fashions a blend that approximates 60% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot and the rest Cabernet Franc. That was the exact blend of her 2009, and I doubt the 2010 deviates significantly from that. <br/>
19 Rene Gabriel
Dichtes Purpur mit schwarzem und violettem Schimmer. Nobles Bouquet von reifen, fast cremigem Cabernet in der Nase geprägt, Veilchen und Cassis, florales Parfüm im Innern aufweisend, tolle Tabakterroirürze. Komplexer Gaumen, extrem dicht und doch schon angenehm stoffig, auch hier Tabak und sogar Trüffel im Untergrund zeigend. Ein sehr tief schürfender Haut-Bailly mit Charakter und enormem Potential für garantierte 50 Jahre. Mit dem Handicap, dass die ersten 10 Jahre gar nichts läuft! Insgesamt drei Mal verkostet. (19/20). 12: Dunkles Granat, satt in der Mitte, rubiner Rand. Royales Bouquet, bereits das Nasenbild strahlt eine unglaubliche Vielschichtigkeit aus, Trüffel, schwarzbeerige Konturen, Teer, Pumpernickelbrot, Lakritze, man kann sich nicht satt riechen an diesem jungen, viel versprechenden, perfekten Bordeaux-Nasenbild. Im Gaumen königliche Adstringenz, umfassende Aromatik, wieder im schwarzbeerigen Bereich, erhabenes, langes Finale. Hier wähnt man sich in den ganz grossen, alten Zeiten dieses Weingutes. Vor fast 100 Jahren war Haut-Bailly genau gleich teuer wie Haut Brion. Und dahin kommt dieser absolut geniale 2010er auch. Bei der Qualität - nicht beim Preis! Das war klar der beste Wein im überfüllten Saal.
95 Wine Spectator
Chewy and brambly, but integrated, this carries a very hefty core of espresso, ganache, mulled plum and blackberry fruit. The purity starts to shine through on the finish, which drips with cassis and is threaded with a long warm paving stone note. Tight and backward today, this extremely well-built wine will need substantial cellaring. Best from 2018 through 2035. –JM
Produttore
Château Haut Bailly
Vero Cru Classé di Graves, Château Haut-Bailly è conosciuto per i rossi ben costruiti, eleganti, accessibili e raffinati. Situato nella denominazione Pessac-Léognan, lo Château risale al 1461. L'influente famiglia Sanders acquistò la tenuta nel 1955, prima di cedere la proprietà a Robert G. Wilmers. Banchiere americano, Wilmers acquistò lo Château nel 1998, tuttavia la famiglia Sanders è ancora rappresentata da Véronique Sanders, che è entrata a far parte del team Haut-Bailly come Direttrice Generale della tenuta. A differenza delle proprietà vicine, il vigneto Léognan di 30 ettari produce esclusivamente vini rossi, cosa piuttosto insolita per la Sponda Sinistra, dove molte tenute sono famose anche per i loro bianchi. Haut-Bailly ha una notevole percentuale di viti molto vecchie, piantate alla fine del XIX secolo da Alcide Bellot des Minières, il proprietario dell'epoca. Questi 4 ettari unici, con sei tipi di vitigni diversi, costituiscono una collezione preziosa di materiale genetico raro con un'età media di 100 anni. Oggi lo Château si posiziona tra i migliori e il suo Grand Vin è un assemblaggio di Cabernet Sauvignon e Merlot, chiamato Haut-Bailly. Il terroir offre una profonda concentrazione del frutto che mostra la setosità e la soavità che caratterizzano la Maison.