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Doisy Védrines 2014 37.50cl

2ème Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
96 Robert Parker
The Château Doisy-Védrines 2014 is a blend of 85% Sémillon and 15% Sauvignon Blanc, a modest 134 grams per liter residual sugar and a pH of 3.55 (a figure that might be a little lower than recent vintages.) It has a fragrant bouquet that is actually quite similar to Doisy-Daëne this year, a reticent at first but opens up with honey, orange zest and mineral aromas. The palate is fresh and vibrant on the entry with a fine line of acidity, much more race than recent vintage with citrus lemon, honey and orange peel on the long, persistent finish. Yes, there is a little more unctuousness on the finish compared to Doisy-Daëne but at the end of the day, they are both superb expressions of Barsac.<br/>
95 Wine Spectator
Glazed pear, fig and apple notes form the initial display here, followed by hints of dried orange peel, maple and almond. The long finish is coated with a heather honey accent, yet this still shows cut and drive overall. A slightly more powerful style of Barsac, and should age beautifully. Best from 2020 through 2040. 3,167 cases made
18 Rene Gabriel
Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Filigranes, royales Bouquet, Mandarinenschalen, kandierte Zitronen, helle Rosinen. Im Gaumen zart cremig, sehr elegant und mit perfekt integrierter Säure, delikat mineralisches Finale. Ein grosser Barsac und gleichzeitig ein sehr klassischer Doisy-Védrines.
Produttore
Château Doisy-Védrines
I Chevaliers de Védrines hanno posseduto questa tenuta per centinaia d’anni e ne hanno tramandato il nome. Inclusa nella Classificazione del 1855, la tenuta venne acquistata dai proprietari attuali a metà del XIX secolo. Doisy-Védrines si trova sul rilievo argillo-calcareo di Haut-Barsac. Il terreno è arato in modo tradizionale e le uve sono raccolte a mano in più tornate (fino a 6 o 8). Fermentazione e invecchiamento avvengono in barile (esclusivamente di quercia francese). La combinazione di tecniche moderne e tradizionali conferisce al Château Doisy-Védrines il suo marchio di ricchezza e sottigliezza tipiche dei vini migliori della Sauternes. La produzione annuale ammonta a 36.000 bottiglie. Quando è giovane, si tratta di un vino ben bilanciato ed estremamente delizioso, in particolare come aperitivo. Le annate più vecchie sono una delizia da fine pasto.