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25 anni Montefalco Sagrantino 2009 75cl

DOCG | Montefalco Sagrantino | Umbria | Italia
Esaurito

Altre annate

2009 2010
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
With the estate’s best fruit, the 2009 Montefalco Sagrantino 25 Anni puts aromatic intensity at the top of its playbill. It opens with a dark, inky color and massive aromas of mocha, toasted espresso bean, spicy cedar wood, tar and black asphalt. Those jackhammer tannins aren’t going anywhere. Anticipated maturity: 2015-2028. <br/><br/>Marco Caprai is a person I have come to deeply admire over the years. He can be rough around the edges, but I suppose this trait has served him well. No matter how you slice it, he is a formidable ambassador for Umbria, Sagrantino and, of course, his brand. He is one of the most talented wine promoters and communicators in Italy today.<br/><br/>
92 Wine Spectator
Pure black cherry fruit flavors show savory notes of herb-marinated olive, graphite and the smoky, meaty character of grilled portobello mushroom. Fresh and focused, this suave red has a tannic, spiced finish. Best from 2016 through 2029.
Produttore
Caprai Arnaldo
Arnaldo Caprai si aggiudica a mani basse il titolo di miglior produttore nazionale di Sagrantino. L’azienda, fondata nel 1971 dall’imprenditore tessile Arnaldo Caprai, nel 1988 passò nelle mani del figlio Marco. Oggi la proprietà consta di 150 ettari, di cui 90 di vigneti, dislocati tra i comuni di Montefalco, Gualdo Cattaneo e Bevagna. La produzione si concentra in particolare sul Sagrantino, vitigno autoctono della regione, che viene coltivato a Montefalco da più di 400 anni e che dà origine al Montefalco DOC, al Grechetto dei Colli Martani DOC e al Montefalco Sagrantino DOCG. Robert Parker ha osservato: “non importa da che prospettiva lo guardi, lui (Marco Caprai) è un formidabile ambasciatore dell’Umbria, del Sagrantino e, ovviamente, del suo marchio. Attualmente, è uno dei più talentuosi promotori del vino e uno dei più grandi comunicatori d’Italia.”