Close

Barbera d'Asti Bricco dell'Uccellone 2013 75cl

DOCG | Barbera d'Asti | Piemonte | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
This is a heroic edition of one of Italy's most celebrated wines. The 2013 Barbera d'Asti Bricco dell'Uccellone is dark and penetrating with a gorgeous sense of purity and richness. The wine unfolds slowly to reveal dried blueberry, spice, toasted almond and dark earth. Those characteristics are warm and tightly woven together. You get a sense of the grape's acidity but not in an obvious way. It serves to add brightness and energy to the overall mouthfeel. This is a beautiful wine.<br/>The Bologna family delivers an excellent set of wines from the 2013 and 2014 vintages. The 2013 Barbera d'Asti Bricco dell'Uccellone is the best edition released in recent memory.
91 Wine Spectator
Sweet blackberry and plum fruit gets a lift from vanilla and other spices in this polished red. Fresh and long, echoing the fruit and spice elements on the finish. Drink now through 2020. 5,000 cases made. –BS
Produttore
Braida
Sicuramente il nome Giacomo Bologna è diventato sinonimo di Barbera d'Asti. Fu tra i più grandi innovatori e personalità piemontesi. Ereditò i vigneti, il soprannome "Braida" e la passione per la viticoltura e la vinificazione dal padre, Giuseppe Bologna. Nel 1961 Giacomo creò così Braida a Rocchetta Tanaro. Giacomo è ricordato per il suo spirito determinato e la sua fiducia nel potenziale della Barbera. Fu uno dei primi a utilizzare le botti di rovere francese per vinificare le uve migliori, facendo crescere la qualità complessiva da tradizionale Barbera da tavola a un buon vino. Fu anche uno dei primi produttori piemontesi a esportare i propri vini, presentando i vini italiani al mercato mondiale. Oggi la tenuta è gestita da un'altra generazione di enologi, Raffaella e Giuseppe Bologna. La loro Barbera più importante, Bricco dell'Uccellone, creata nel 1982, fu la prima Super-Barbera e fa parte dei vini italiani insuperabili a livello mondiale.