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Barbera d'Asti Bricco dell'Uccellone 2009 150cl

DOCG | Barbera d'Asti | Piemonte | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The 2009 Barbera d’Asti Bricco dell’Uccellone is totally polished and refined from start to finish. Floral notes meld into clean, mineral-infused fruit as this restrained, beautiful Barbera opens up in the glass. The saline, vibrant finish is pure silk. Anticipated maturity: 2012-2019. It’s been a long time since I have been this excited about new releases from Braida. The 2009 Barberas are truly stellar. They are less bombastic than some of the wines of the recent past, and more built on minerality and length. Let’s hope that is a sign of even greater things to come.
92 Wine Spectator
A luxurious, velvety style that caresses the palate with its black currant, plum and cocoa powder flavors. This is dense, yet bright and lightly tannic, showing a long, saturated finish. Drink now through 2020. 2,500 cases made. –BS
Produttore
Braida
Sicuramente il nome Giacomo Bologna è diventato sinonimo di Barbera d'Asti. Fu tra i più grandi innovatori e personalità piemontesi. Ereditò i vigneti, il soprannome "Braida" e la passione per la viticoltura e la vinificazione dal padre, Giuseppe Bologna. Nel 1961 Giacomo creò così Braida a Rocchetta Tanaro. Giacomo è ricordato per il suo spirito determinato e la sua fiducia nel potenziale della Barbera. Fu uno dei primi a utilizzare le botti di rovere francese per vinificare le uve migliori, facendo crescere la qualità complessiva da tradizionale Barbera da tavola a un buon vino. Fu anche uno dei primi produttori piemontesi a esportare i propri vini, presentando i vini italiani al mercato mondiale. Oggi la tenuta è gestita da un'altra generazione di enologi, Raffaella e Giuseppe Bologna. La loro Barbera più importante, Bricco dell'Uccellone, creata nel 1982, fu la prima Super-Barbera e fa parte dei vini italiani insuperabili a livello mondiale.