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Valbuena 5 2012 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
The 2012 Valbuena was cropped from a vintage with a very dry and warm summer that resulted in very healthy grapes. Since the 2010 vintage, this wine is fermented plot by plot following the findings from a soils study they did. The élevage is in French and American oak barrels that on average lasts some 18 months followed by another 18 months in 20,000-liter oak vats, but of course some lots had more time in barrique and others more time in vat. It has ripe tannins and a powerful mouthfeel but with a soft texture. Even if it's not widely mentioned, it always has had some French grapes, mainly Merlot, but this 2012 is the first Valbuena ever to be really 100% Tempranillo—because the Merlot didn't behave well in this warm and dry year. It follows the path opened by the 2010, more precise and elegant, rounded by that extra time in larger vats to finish polishing the tannins. I find this 2012 halfway between 2010 and 2011. It has depth and elegance, more serious than Alión, which is always the (maybe unfair) comparison. 174,545 bottles and some larger formats were filled in April 2014.
92 Wine Spectator
Tobacco and cedar notes frame dried cherry, plum, loamy earth and menthol flavors in this savory red. Firm tannins and balsamic acidity lend structure. Drink now through 2024
Produttore
Bodegas Vega Sicilia
Il più famoso produttore di vino rosso della Spagna, Vega Sicilia, produce gli assemblaggi più ricercati della Ribera del Duero, sia nello stile che nell'approccio. Situata a Valbuena de Duero, la tenuta è di proprietà della famiglia Álvarez dal 1982 e rimane la più grande del Paese, con circa 1000 ettari di proprietà, il 25% dei quali è impiantato a viti. Il vino principale, l'Unico, è un delizioso assemblaggio di Tinto Fino (Tempranillo) e Cabernet Sauvignon. Unico gode di un lungo periodo di maturazione in botte, che è stato perfezionato per preservare la freschezza del vino finito. C'è poi l'eccezionale Reserva Especial, un non millesimato, assemblaggio delle migliori selezioni, tradizionalmente invecchiato per 10 anni, composto principalmente da Tinto Fino, Cabernet Sauvignon e Merlot. Il secondo vino proveniente dalla più importante vigna di Ribera del Duero è Valbuena, una cuvée di Tinto Fino, Malbec e Merlot, dotato di un carattere fruttato più presente.